Kémiában aki otthon van?
K2SO4 + H2O -> 2 KOH+ H2SO4
Na2SO4+H2O -> 2 NaOH+ H2SO4
K2SO4 =x g
Na2SO4=6,09-x g
Ba(NO3)2 + 2 NaOH = Ba(OH)2 + 2 NaNO3
x g
Ba(NO3)2 + 2 KOH = Ba(OH)2 + 2 KNO3
9,08-x g
Ez kétszer játszódik le, bár ez szerintem a számolásnál nem fontos...Ba(NO3)2 +2 H2SO4= BaSO4 + 2 HNO3
Bár passz, h ez hogy jön ki...
Ez az előző válasz kissé kusza, én nem nagyon tudok rajta kiigazodni, és megoldást sem nyújt, úgyhogy elmondom én hogy csináltam.
Először számoljunk moltömegeket: a nátrium-szulfáté 142 g/mol, a kálium-szulfáté 174 g/ mol, a Ba-szulfáté 233,3 g/mol.
Ezután nevezzük el a kiindulási porkeverék Na2SO4 tartalmát x-nek, a K2SO4 tartalmat y-nak. Ezek anyagmennyiségek, molban értendők. Lássuk hány mol BaSO4 keletkezett: megadták hogy ennek tömege 9,08 g, ebből n=m/M=9,08/233,3=0,03892 mol. Ugyanennyi szulfátion volt a kiindulási porkeverékben összesen, azaz felírhatjuk az alábbi egyenletet:
x+y = 0,03892
Ez még két ismeretlenes, úgyhogy kell még egy egyenlet. Tudunk is felírni, mert tudjuk hogy a kiindulási porkeverék össztömege 6,09 g. Tehát ha veszem a Na- és K szulfát molszámát (x és y) majd beszorzom a saját moltömegükkel (142 és 174) akkor tömegeket kapok (mert m=n*M), és ezek összegének kell 6,09g-nak lennie:
142*x + 174*y = 6,09
Így már van 2 egyenletünk 2 ismeretlennel, már csak meg kell oldani. Ezt már rád hagynám. Ami kijön x-re és y-ra azok molok lesznek, tehát még tömegre át kell majd számolni a moláris tömegek segítségével, így tudsz majd tömegszázalékot is számolni a molszázalék mellett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!