A légy jó mindhalálig című regényről van szó. Na a kérdésem az hogy Gyimesi miket mond a nagymamájának? A nagymama hogyan kezeli Misit?
Negyedik fejezet. Misi átmegy Gimesihez, összevesznek, bejön a nagymama. "Akkor bejött a nagymama:
- Mi van itt?... Mit csináltok ti itt?
Gimesi abbahagyta a birkózást, s futott tovább festeni.
Nyilas is feltápászkodott restelkedve a földről.
- Ezt én nem szeretem! az ilyen játékot! - mondta komolyan a nagymama. - Lajoska ilyenhez nincs szokva!
Gimesi lesütötte a fejét, Nyilas elsápadt, azután lassan elvörösödött. Úgy tűnt fel, mintha a nagymama őt tenné felelőssé, hogy ő elrontja az unokáját.
A nagymama nagyon szigorú lett, s haragosan tett-vett a szobában.
- Többet én ilyet ne tapasztaljak... - mondta - megértettétek?
Gimesi egészen a tuscsészébe sütötte le a fejét, s az arca éle gyengén ki volt pirulva.
Nyilas sötétvörös lett, s szinte reszketett a megszégyenüléstől.
- Úrifiúk ilyet nem tesznek - szólt egyre szigorúbban a nagymama. - Úrifiúk, ha vendégségbe elmennek, jól viselik magukat.
Gimesi csodálkozva nézett fel a nagyanyjára. Merészen mondta:
- Sz' én löktem fel!
- Annál nagyobb szégyen; szégyelld magad! Eleget magyarázom neked. Nem vagy már olyan kisbaba, tudnod kell, hogy mivel tartozol a nevednek. Az ilyen hancúrozó sehonnaikból semmi se lesz. Olyan akasztófáravaló akarsz lenni, mint... az a jóféle?... Nézze meg az ember...
Ezzel a kis öregasszony, akinek az arca ráncos volt, amilyen ráncosságot sose látott még senki, és sárga az öregségtől, és az orra nagy volt s fekete pontokkal tele, kiment."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!