Mekkora ellenállása van annak az egymástól 5 km távolságban lévő településeket összekötő telefonvonalnak, melynek anyaga réz és az átmérője 4 mm?
l = 5000 m
ró = 1,678*10^-8 Ω·m
A = 4*10^-6 m^2
-----------
R = ró*l/A = 1,678*10^-8*5000/(4*10^-6)
R = 21 Ω
A vezetéket nagy valószínűséggel már ellopták a fémtolvajok, és ezért az ellenállása végtelen.
Ez a realitás.
Az előző vagyok. A zöld kész lehet, hogy ment az első válaszra, de attól az még rossz. Nem minden jó ám, amit leírnak neked, érdemes elolvasni és megérteni. Az ellenállást ohmméter/négyzetmilliméterben mérjük.
Ha igaz lenne, amit az első válaszoló írt, hogy:
ró = ... Ω·m
A= ... m^2
R= ró*l/A
akkor egészen nyilvánvalóan Ω/m-ben jönne ki az eredmény, és nem ohmban, ami meg értelmetlen.
Ezt hívják dimenzióanalízisnek. Segít a hibakeresésben. Ha a mértékegységek nem jönnek ki, akkor minden mástól eltekintve garantáltan rossz a megoldás.
Pontosítok:
A _fajlagos_ ellenállást ohmméter/négyzetmilliméterben mérjük.
#4-es, 20:37-es hozzászólónak
Összetévesztetted az "l", kis el betűmet az 1-es számmal? A képletben és az adatoknál is, a vezeték hosszát l betű jelöli; l, mint Lajos.
Én ezeket írtam:
l = 5000 m
ró = 1,678*10^-8 Ω·m
A = 4*10^-6 m^2
------
R = ró*l/A = 1,678*10^-8*5000/(4*10^-6)
R = 21 Ω
Szerintem helyes mind a levezetés mind a végeredmény.
- A fajlagos ellenállás SI mértékegysége Ω·m.
- A réz fajlagos ellenállását innem vettem:
A weblapon jobb oldalon található, az Egyebek táblázatban.
- A fizikai dimenziók is stimmelnek.
[ró*l/A] = Ω·m*m/m² = Ω
Máskor gondolkodj, mielőtt alaptalanul leminősítesz. Nyugodtan bocsánatot kérhetsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!