Hogy kell megoldani?

Figyelt kérdés
Egy autó 72 km/h sebességről 10 s alatt lassul le. Egy motorkerékpáros 5 s alatt érte el a 15 m/s sebességet melyiknek nagyobb a gyorsulása?
2009. nov. 24. 18:31
 1/2 anonim ***** válasza:

Először is át kell váltani a mértékegységeket, mivel csak úgy tudjuk őket összehasonlítani. Mivel 1m/s=3.6km/h, 72km/h=72/3,6=20 m/s

Ezek után a gyorsulásokat kell kiszámolni: a=v/t, így

a1 = v1/t1 = 20/10 = 2 m/s*2

a2= v2/t2 = 15/5 = 3 m/s*2

Ezek szerint az autó gyorsulása nagyobb, de itt még nem vettem figyelembe az előjeleket.

Mivel azonban az autó lassult, az ő gyorsulása negatív vagy lehetett volna rögtön a sebességváltozást negatívkétn jelölni, hiszen a sebessége csökkent), így ha nem a gyorsulás abszolút értékét vesszük, a motorkerékpáros gyorsulása a nagyobb.

Hogy neked az abszolút érték kell-e vagy sem, azt nem tudom :P

2009. nov. 24. 20:17
 2/2 anonim ***** válasza:
pont ma csináltam ugyanezt a feladatot és abszolút értéket kellett venni. vagyis a motornak nagyobb a gyorsulása
2009. nov. 24. 21:18

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!