Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Szintén matematika és egyenlet...

Szintén matematika és egyenletek. Kicsit nehezebb. valaki segítene?

Figyelt kérdés

szóval. milyen valós számra teljesül a következő egyenlet?

(x a négyzeten)/(4-x a négyzeten) - (x+2)/(2-x) = 0

(itt a bal oldalon 2 törtet akartam jelezni.)

valaki tud segíteni? csak hogy hogyan kell elkezdeni... mert az a négyzet engem bezavart..

előre is köszönöm

2009. nov. 22. 19:58
 1/5 anonim ***** válasza:

Az első tört nevezője 4-x a négyzeten. Ha nevező, akkor ez nem lehet nulla, tehát x a négyzeten nem lehet négy, amitől x nem lehet plusz vagy mínusz kettő. (ez akkor igaz, ha nem az egész zárójel felett van a négyzet, hanem csak x felett, ha az egész, akkor persze, más a helyzet.)

A második egyértelmű. X nem lehet egyenlő kettővel.

2009. nov. 22. 20:12
 2/5 A kérdező kommentje:
most azt írtad le hogy mi nem lehet. de nekem arra lenne szükségem hogy melyik valós számra teljesül és nem hogy mire NEM teljesül... ebben is tudnál segíteni? gondolom be kell szorozni vmivel hogy eltűnjenek a törtek... vagy nem? áá nem értem!
2009. nov. 22. 20:19
 3/5 anonim ***** válasza:

(x^2 - 4)=(x-2)*(x+2)

;) Remélem segítettem, ezek után annyira nem nehéz a feladat:)

2009. nov. 22. 20:38
 4/5 anonim ***** válasza:

az első tört nevezője átalakítható a következő alakra:

4-x^2 = (2-x)*(2+x)

ha ez megvan, akkor közös nevezőre kell hozni, ami ez lesz: (2-x)*(2+x), mivel ebből a kifejezésből szerepel a (2-x) a másik nevezőben is.

így a teljes tört alakja így néz ki:

x^2-(x+2)*(x+2)/a nevező =0

az (x+2)*(x+2) felírható így: (x+2)^2, és ha itt elvégzed a négyzetre emelést, ezt kapod: x2 + 4x + 4

ezt beírod fentre, ahol a kifejezés előtt minusz jel áll, tehát az összes + átíródik -ra.

most itt tartunk:

x^2-x^2-4x-4/(4-x^2)=0 (a nevezőt közben visszaírtuk az eredeti alakra.

innen már látszik, hogy a számlálóban kiesnek a másodfokú tagok. marad h -4x-4/nevező=0

egy tört akkor 0, ha a számlálója is nulla, vagyis

-4x-4=0, ebből pedig x=-1 :)

és megjegyzésnek az elején fel kell írni h 4-x^2 nem lehet nulla.

2009. nov. 22. 20:43
 5/5 A kérdező kommentje:
köszönömszépen. így már értem :)
2009. nov. 22. 21:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!