Szintén matematika és egyenletek. Kicsit nehezebb. valaki segítene?
szóval. milyen valós számra teljesül a következő egyenlet?
(x a négyzeten)/(4-x a négyzeten) - (x+2)/(2-x) = 0
(itt a bal oldalon 2 törtet akartam jelezni.)
valaki tud segíteni? csak hogy hogyan kell elkezdeni... mert az a négyzet engem bezavart..
előre is köszönöm
Az első tört nevezője 4-x a négyzeten. Ha nevező, akkor ez nem lehet nulla, tehát x a négyzeten nem lehet négy, amitől x nem lehet plusz vagy mínusz kettő. (ez akkor igaz, ha nem az egész zárójel felett van a négyzet, hanem csak x felett, ha az egész, akkor persze, más a helyzet.)
A második egyértelmű. X nem lehet egyenlő kettővel.
(x^2 - 4)=(x-2)*(x+2)
;) Remélem segítettem, ezek után annyira nem nehéz a feladat:)
az első tört nevezője átalakítható a következő alakra:
4-x^2 = (2-x)*(2+x)
ha ez megvan, akkor közös nevezőre kell hozni, ami ez lesz: (2-x)*(2+x), mivel ebből a kifejezésből szerepel a (2-x) a másik nevezőben is.
így a teljes tört alakja így néz ki:
x^2-(x+2)*(x+2)/a nevező =0
az (x+2)*(x+2) felírható így: (x+2)^2, és ha itt elvégzed a négyzetre emelést, ezt kapod: x2 + 4x + 4
ezt beírod fentre, ahol a kifejezés előtt minusz jel áll, tehát az összes + átíródik -ra.
most itt tartunk:
x^2-x^2-4x-4/(4-x^2)=0 (a nevezőt közben visszaírtuk az eredeti alakra.
innen már látszik, hogy a számlálóban kiesnek a másodfokú tagok. marad h -4x-4/nevező=0
egy tört akkor 0, ha a számlálója is nulla, vagyis
-4x-4=0, ebből pedig x=-1 :)
és megjegyzésnek az elején fel kell írni h 4-x^2 nem lehet nulla.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!