CCl4 (szén-tetraklorid) molekulájának milyen a polaritása, és hogy milyen színnel oldódik a jód a szén-tetra kloridban?
a 8. vagyok,dehogynem,,,pont ez a lényeg,,,ha szimmetrikus,akkor apoláris,,,ha asszimmetrikus,akkor poláris(pl. a nemkötő elektronpárok torzítják a molekula alakját,mert nagyobb a helyigényük,mint a kötő elektronpároké és ha nem egyformák a ligandumok,akkor is poláris,mert eltér az atomok elektronvonzó képessége,így torzul a molekula alakja)
-tehát ha egy molekula szimmetrikus,akkor 100% hogy apoláris
-ha nem szimmetrikus,akkor 100% h poláris
Az okozza nálad a kavarodást, hogy bizonyos típusú szimmetriákat nem veszel figyelembe. Persze, könnyű a dolog akkor ha 1 központi atom van, és arról lelóg 2-3-4 ligandum. Akkor tényleg úgy van ahogy mondod. De nézd csak meg ezt az ábrát:
Mi történik ha a molekulákat a berajzolt vonalra tükrözöm? Hát visszakapom ugyanazt a molekulát! Tehát igenis szimmetrikus az aceton és a glikol is, mégis mindkettő poláris.
Utánanéztem, még mindig igazam van. Egyébként tök jó hogy a vizet említetted, mert az is szimmetrikus, csak a molekulán belüli elektronok által okozott töltés eloszlása aszimmetrikus. A kettő marhára nem ugyanaz. A molekulát akkor nevezzük szimmetrikusnak, ha van szimmetiaeleme, olyan, mint amit a matematikából is megszoktunk: tükörtengely, tükörsík, középpontos tükrözési pont. Ami a polaritást eldönti, az viszont nem ez, hanem az elektronfelhő eloszlásának szimmetriája, ezért találták ki a tudósok a dipólusmomentum fogalmát. A víz szimmetrikus, mert van tükörsíkja, viszont van eredő dipólusmomentuma is, ezért lesz poláris.
Végül zárójelben jegyezném meg: én is egyetemista vagyok, hetedik éve foglalkozom kémiával, és kutatási területem az enantiomer-szelektív katalizátorok szintézise és tesztelése. Szóval kérlek ne oktass ki szimmetria-viszonyokból. Abból írtam a szakdogámat. Köszönöm.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!