CCl4 (szén-tetraklorid) molekulájának milyen a polaritása, és hogy milyen színnel oldódik a jód a szén-tetra kloridban?

Figyelt kérdés
A választ előre is köszönöm :)

2013. dec. 2. 18:50
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:

a 8. vagyok,dehogynem,,,pont ez a lényeg,,,ha szimmetrikus,akkor apoláris,,,ha asszimmetrikus,akkor poláris(pl. a nemkötő elektronpárok torzítják a molekula alakját,mert nagyobb a helyigényük,mint a kötő elektronpároké és ha nem egyformák a ligandumok,akkor is poláris,mert eltér az atomok elektronvonzó képessége,így torzul a molekula alakja)

-tehát ha egy molekula szimmetrikus,akkor 100% hogy apoláris

-ha nem szimmetrikus,akkor 100% h poláris

2013. dec. 2. 19:11
 12/19 anonim ***** válasza:
nem szimmetrikus,hanem torzult síkháromszög,értsd már meg!!!!!
2013. dec. 2. 19:13
 13/19 anonim ***** válasza:
a 12. is én voltam,meg még mindig én vagyok,ha nekem nem hiszed el akkor nézz utána(egyébként én rengeteg kémiát tanulok,mert olyan szakon vagyok az egyetemen,ahol kell)
2013. dec. 2. 19:15
 14/19 anonim ***** válasza:

Az okozza nálad a kavarodást, hogy bizonyos típusú szimmetriákat nem veszel figyelembe. Persze, könnyű a dolog akkor ha 1 központi atom van, és arról lelóg 2-3-4 ligandum. Akkor tényleg úgy van ahogy mondod. De nézd csak meg ezt az ábrát:

[link]

Mi történik ha a molekulákat a berajzolt vonalra tükrözöm? Hát visszakapom ugyanazt a molekulát! Tehát igenis szimmetrikus az aceton és a glikol is, mégis mindkettő poláris.

2013. dec. 2. 19:19
 15/19 anonim ***** válasza:
nálam nem okoz semmi sem kavarodást,nem szimmetrikus,nézz utána légyszíves,az egész molekulát nézd!!!
2013. dec. 2. 19:21
 16/19 anonim ***** válasza:

Utánanéztem, még mindig igazam van. Egyébként tök jó hogy a vizet említetted, mert az is szimmetrikus, csak a molekulán belüli elektronok által okozott töltés eloszlása aszimmetrikus. A kettő marhára nem ugyanaz. A molekulát akkor nevezzük szimmetrikusnak, ha van szimmetiaeleme, olyan, mint amit a matematikából is megszoktunk: tükörtengely, tükörsík, középpontos tükrözési pont. Ami a polaritást eldönti, az viszont nem ez, hanem az elektronfelhő eloszlásának szimmetriája, ezért találták ki a tudósok a dipólusmomentum fogalmát. A víz szimmetrikus, mert van tükörsíkja, viszont van eredő dipólusmomentuma is, ezért lesz poláris.

Végül zárójelben jegyezném meg: én is egyetemista vagyok, hetedik éve foglalkozom kémiával, és kutatási területem az enantiomer-szelektív katalizátorok szintézise és tesztelése. Szóval kérlek ne oktass ki szimmetria-viszonyokból. Abból írtam a szakdogámat. Köszönöm.

2013. dec. 2. 19:43
 17/19 anonim ***** válasza:
nagyon elbeszéltünk egymás mellett:D én az elektronfelhő szimmetriájára gondoltam,az acetonnál nem szimmetrikus,,,ha előbb mondtad vna az elektronfelhő szimmetriáját,akkor megkíméltük vna egymást:)mert én eleve azt hittem,h te is arra gondoltál(mármint az elektronfelhő szimmetriájára),én eleve ezt csak szimmetrikusnak illetve asszimmetrikusnak nevezem(nem szoktam külön kihangsúlyozni,h az elektronfelhő szimmetriájáról beszélek,,,,így viszont már igazad van,valóban a molekula a szerkezete alapján szimmetrikus,az elektroneloszlás asszimmetrikus és poláris a molekula:))
2013. dec. 2. 20:25
 18/19 anonim ***** válasza:
Hát akkor ezt meg is beszéltük, jó bőven és hosszan :D Akkor viszont én is elnézést kérek, mert végül is így már értem miért védted a véleményed ennyire xD
2013. dec. 2. 20:55
 19/19 anonim ***** válasza:
nem kell elnézést kérned!:)) és megbeszéltük,igen!:DD volt egy ki chat :D
2013. dec. 2. 20:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!