Az Egri Csillagokkal kapcsolatos kérdés (? )
Hiába olvastam el az ég tavaly volt és eléggé elfelejtettem.
Ezrre a két kérdésre nem tudtam válaszolni.
1. Mi a véleményetek Hegedűs hadnagyró?
2. Mi a véleményetek Dobó István dönzéséről?
(Bármi megteszi) Előre is köszönöm a válaszokat.
Vannak rövidítések neten...
Hegedűs egy csicska volt, mert felakarta adni a várat és megadni magát a töröknek, meg asszem azok pénzt is ígértek cserébe, de ez kitudódott és Dobó felakasztotta.
Dobónak meg sztem több döntése is volt, pl Hegedűs akasztása, az egyik kapu felrobbantása amin az emberei harcoltak.
1.
Hegedűs hadnagy valóban áruló volt, ő volt a kassai zsoldosok vezetője. A zsoldosok pénzért harcoltak Egerben, nem elsősorban a hazaszeretet vezérelte őket, Az is volt az árulás kísérletének egyik oka, hogy ostrom idején dupla zsold járt volna a katonáknak, amit nem kaptak meg.
A másik ok: úgy ítélte meg Hegedűs hadnagy, hogy miután a király beígért felmentő serege nem érkezett meg, a védők nem fogják tudni tartani, megvédeni a várat.
2.
Dobó István nem egyedül döntött ! Rögtönítélő Bíróságot hívott össze, az ő véleményüket figyelembe véve hozta meg döntését.
Igazságos az ítélet, mert "példát kellett statuálni", azaz az ítélet szigorúságával arra inteni a várvédőket, hogy halálbüntetés vár azokra, akik a vár feladásáról tárgyalnak az ellenséggel.
Ez egyébként az esküjükben is szerepelt !
Hegedűs katonáit nem ölték meg, hárman füllevágással bűnhődtek, a többieknek bilincsben kellett tovább szolgálatot teljesíteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!