Honnan tudom egy szóról hogy zöngés vagy zöngétlen? Mit jelent azt hogy zöngésség szerinti? És dolgozatba ha kérdezik az össze hasonulás zöngésség szerinti? SOS
Holnap írunk dolgozatot leírnátok hogy jók e?!
tépdes: zöngésség szerinti részleges hasonulás
hagyja: összeolvadás
község: írásban jelöletlen teljes hasonulás (zöngéség szerinti???)
bánja: összeolvadás
néztem: zöngésség szerinti részleges hasonulás
tudsz: összeolvadás
különben: zöngésség szerinti részleges hasonulás
azzal: írásban jelölt teljes hasonulás
üljön: írásban nem jelölt teljes hasonulás (zöngéség szerinti???)
olvassa: írásban jelölt teljes hasonulás(zöngéség szerinti???)
arccal: ???
mondta: kiesés
igen, a betű zöngés vagy zöngétlen. és: "két hét szűcs puff"
ez mind zöngétlen mássalhangzó, Szabó Magda Mondják meg Zsófikának regényében így tanítják:) csak ezt a mondatot tanuld be, megvan mind a zöngétlen.
a többi: nem vagyok nyelvtantanár, és nagyon régen tanultam ezeket, de szerintem a községben nem jelöletlen, mert akkor "kösség" lenne. ott van, hogy köz-ség. hasonulás az oké.
Zöngésedés következik be, ha a szótő zöngétlen mássalhangzóját zöngés mássalhangzóval kezdődő toldalék követi (Pl.vasban ejtsd: vazsban) Az "s" zöngétlen (volt), de az utána következő zöngés "b" miatt zöngésen
ejtjük)-
Én még így tanultam:
A tüdőből kiáramló levegő a légcsőn át a gégefőbe jut. Itt 2 izomnyaláb helyezkedik el, ezek a hangszalagok.
A kiáramló levegő a hangszalagokat vagy megrezegteti, ekkor zöngés, vagy nem, akkor zöngétlen mássalhangzók keletkeznek.
Zöngések: b, d, dz, dzs, g, gy, jö, lö, mö, nö, nyö, rö,
v, z, zs. Így, kicsit viccesen biztosan megjegyzed !
A többi zöngétlen !
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!