Az egyenlőszárú trapéz párhuzamos oldalai 4 cm és 2cm, átlói pedig merőlegesek egymásra. Mekkora a trapéz területe?
Dehogynem tudod!
Mi kell a trapéz területéhez?
Kell a két alap és a trapéz magassága.
A két alap ismert, már csak a magasságot kell összehozni valahogy.
Legyenek a trapéz csúcsai: A, B, C, D
Húzd be az egyik átlót. Mondjuk az AC átlót. Mekkora szöget zár ez be az alappal?
A C pontból húzz egy merőlegest az alapra, a metszéspont legyen T. Ez a trapéz magassága.
Mit lehet mondani az ATC háromszögről?
Mekkora az AT távolság?
Egyelőre ennyi.
Ha megvannak a válaszok, megyünk tovább. :-)
Nagyszerű! Haladunk! :-)
Az AT és a TB távolság értéke valóban annyi, amennyit írtál. Jól csináltad!
Már csak egy apróságot kell tisztázni: hogyan jutottál arra az eredményre, hogy az átló 30°os szöget zár be az alappal?
A feladat szerint a trapéz szimmetrikus, így a két átló egyenlő és így a másik másik átló is 30°-os szöget zár be az alappal - a te gondolatmeneted szerint. Ekkor az átlók metszéspontjánál kialakuló szög 120°...
De a feladat szerint az átlók merőlegesek egymásra!
Itt valami nem stimmel...
Ha sikerül ezt az ellentmondást feloldani, megvan a megoldás is. :-)
most tisztára elvesztem :(
én más megoldást, mint, amit az előbb leírtam, nem tudok
ha az átlók egyformák,h kaphatom meg a magasságot?
Ne parázz már!
Csak nem fog ki rajtad egy nyamvadt kis trapéz!?
Eredetileg nem szándékoztam rajzot küldeni, de most mégis megteszem, mert úgy tűnik a saját ábrád rossz útra vitt.
(A vékony fekete vonallal rajzolt négyzet és az átlói a segédeszközök a merőleges átlók meghúzásához)
Feltüntettem az eddig érintett pontokat, az általad kiszámolt távolságokat és már csak egy feladat van: eldönteni, hogy mekkora az α szög? Ha ezt sikerül tisztázni, az m magasság nagysága sem lehet probléma.
Nagyon remélem, hogy ez lesz a végső roham a trapéz bevételéhez. :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!