Petőfi Sándor tájköltészetéről kellene írnom 4 oldalas fogalmazást. Segítene valaki?
Tudom, írjam be a google-ba... de hiába írom be, olyan hülyeségeket találok, meg amúgy is nekem FOGALMAZÁS-szerűen kellene megírni, de egyszerűen nem bírom. Szóval nem úgy kell, hogy elkezdem elemezni az Alföldet, A puszta télen-t, hanem fogalmazásként... Valaki segítene? Nagyon mgköszönném!
(ha kérhetem hanyagoljanak a bunk*ó emberek, és akik írják, hogy google-zzak. Köszöntem:))
Mit gondolsz, ha meglenne nem vettem volna elő??? És szerinted feltettem volna a kérdést???
Okostojás!
Hát tájköltészete egy bő téma, de igyekszem tömör lenni, és pontokba szedni:
I.
- Először az éltrajzából merítenék dolgokat: a költő szülőföldje, gyermekkorának meghatározó helye: Alföld (családi háttér, főbb helyszínek)
II.
- A táj, a természet romantikus költészet egyik főmotívuma, melyre az esztétikai minőség jellemzp. A tájban a romantikus művész az egzotikumot keresi: fölerősödik, az érdeklődés a helyi színek iránt; igény a nemzeti vagy a közvetlen környezet feltérképezésére. A meghatározó ábrázolási módszer a lírai közvetlenség.
- Petőfi tájleíró verseinek is legszembetűnöbb vonása az érzelmi telítettség, a személyesség
- A táj tágassága, nagysága és a természeti erői szinte mindegyik tájversében megjelennek. A másik közös vonás az othonosság érzete.
- Természetimádata elemei erejű, tűjverseiből árad a szeretet, az elevenség, az öröm (rousseau)
- A tájleíró költeményeinek műfajai: dalok, ódai hangvételű versek, életképek (pl: A négyökrös szekér)
- Kedves tája, szülőföldje: Alföld (Az alfld, Szülőföldem, A puszta télen, A Tisza, Téli világ, Kutyakaparó)
- Egy versének elemzése: Az alföld:
Felütése nem csupán érdeklődést felkeltő retorikai alakzat, hanem esztétikai értékelés és választás.
A kanti szépségeszmény elutasítása. (Petőfi felfogásában nincs érdek nélküli szépség)
Meghatározza az Alföldhöz való vonzódás másik összetevőjét is, a szabadságélményt; többszörös metaforikus képsorral jeleníti meg (börtön, sas)
Vizsgálódás és bemutatás Módszere: a felülemelkedés utáni egyre szűkülő perspektíva.
A módszer előrevetíti a zárlatot is, mely ódai magaslatba emeli a tájleíró költeményt; szubjektív viszont a legalapvetőbb toposzokkal érzékelteti )sír); párhuzamot állít a Szózatkeret versszakaival
III.
- Az alföldi táj mint magyarság, a nemzet sorskérdésének, a szabadságának a jelképe az életműben.
- Kitekintés: Ady Ugar-versei (megközelítésbeli különbségek)
Így szedtem pontokba hajrá, segítségemre volt a középszintű szóbeli érettségi könyv, szóval jól sikerül ha megtanulod :D
Köszönöm!!!!!!!!!!! :)
Nagyon sokat segítettél! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!