Zsolti hányas cipőt hord?
814=2*11*37
Ezek közül cipőméret Magyarországon csak 37 lehet, és életkornak is 11 passzol a legjobban.
Azt megkérdezhetem, hogy hogyan számoltad ki a feladatot? Mert én csak felírtam magamnak, miután hazajöttem, és elkezdtem próbálgatni, de "eltettem későbbre", nem volt türelmem hozzá.
De biztos van valami gyorsabb módszer, mint a próbálgatás. :)
814-et elkezdtem felbontani. 2-vel nyilvánvalóan osztható. Ezután 407 marad. 3-mal nem osztható, sem 5-tel. Ez viszonylag közel áll 400-hoz, ami 20^2, vagyis valószínű, hogy csak idáig kell ellenőrizni a prímszámokat, hátha valamelyikkel osztható. Ez összesen 4 db: 11, 13, 17, 19. Ennyit simán átnéztem, főleg, hogy az elsőnél be is jött. Nem volt nagy meló, de az ilyeneknél általában próbálkozás kell, hogy megtudd, hogy kell tényezőkre bontani. nincsen más verzió.
Így megkaptam a felbontást, és kifiguráztam. Az is segített, hogy a feladat valószínűleg 5-es, így Zsolti 10-12 év között lehet.
Köszönöm. :)
A 2-ig én is eljutottam, de fáradt voltam a folytatáshoz.
Ezt a kérdést jól kigyomlálták a modik: a trollválaszt is, a tiédet is, meg az enyémnek az elejét is... És "átültették" a helyére még pluszban. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!