Hogyan készítek 1 mol H2SO4-t?
Sziasztok!
Olyan gondom lenne, hogy 500 ml 1 mol H2SO4 oldatot kellene készítenem. De az a gond, hogy legalább 6 vagy annál több éve tanultam kémiát, a füzeteimet odaadtam valakinek, aki még azóta sem adta vissza (valószínűleg már nem is fogom látni őket) így híján vagyok még saját jegyzetnek is. Tudnátok nekem segíteni ebben? Tehát ugye a kérdés az, hogy milyen arányban használok tömény kénsavat és vizet, hogy fél liter 1 mol töménységű oldatom legyen.
Ha valaki a folyamatot írná le nagy vonalakban... számolok én azzal nincs gond, de magát a folyamatot felejtettem el. Azt is nagyon megköszönném!!! :)
Nagyon szépen köszönöm a segítséget!!! :)
Tehát akarsz 500 ml 1 mol/dm3 kénsavoldatot.
V= 500cm3 = 0,5 dm3
C= 1 mol/dm3
n=C*V= 0,5*1 = 0,5 mol H2SO4 kell.
0,5 mol kénsav az 49g. Neked annyi cc.H2SO4 oldat kell, amennyiben 49g H2SO4 van.
A tömény kénsav ált. 98%-os. Tehát az oldat tömegének 98%-a kénsav, 2%-a víz.
Ez alapján a 100%= 50g. Tehát 50g cc. oldatot veszel.
Függvénytáblában benne van, hogy a tömény kénsav sűrűsége: 1,842g/cm3.
Ha 1,842 g oldat 1 cm3, akkor 50g oldat--> 27,14441 cm3. Ennyi cc. oldat kell. És ezt egészíted ki 500cm3-re vízzel.
Szerintem.
17/F
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!