Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Mit írhatnék társadalomismeret...

Mit írhatnék társadalomismeretre ebben a témában?

Figyelt kérdés

A globális világ kihívásai és ellentmondásai: a tömegkultúra új jelenségei (pl.: film, reklám stb).

Írjak a tv, a filmek káros hatásairól? Vagy a reklám kialakulásáról? Minimum két oldalt kell róla írnom.

2009. okt. 29. 14:32
 1/4 anonim ***** válasza:
51%

Gúgli jóbarát :) Innen van az alulra beszúrt rész: [link]

Középszint

A tömegkultúra új jelenségei (pl. film, reklám).

Tartalmi elemek

– A gépi-technikai tömegkultúra; a szabadidő eltöltésének új és legújabb változatai.

– A kommunikáció új formái (e-mail, Internet, mobil, SMS).

– Az információs-kommunikációs technológia (ICT) mindennapi szerepe.

– Divat és tömegtermelés – a kultúra és a fogyasztás uniformizált jelenségei a jóléti tár­sa­­dal­mak­ban (plaza, hipermarket, wellness, multiplex, McDonald’s stb.).

– A televíziós tömegkultúra jellegzetességei (szórakoztató ismeretterjesztés, sorozat, talk show, nyereményjáték, szappanopera, thriller, akciósorozat, valóságshow stb.).

– A modern tömegkultúra erőszak-központúsága (filmek, játékok, reklámok).

A reklámok szerepe a fogyasztói társadalom szokásrendjének alakításában (reklám-sztereotípiák, a figyelemfelkeltés eszközei; állandó akciók és nyeremények).

– A tömegkommunikáció, a médiák, (a sajtó, a rádió, a televízió, az Internet).

Példák feladatokra

Egyszerű, rövid választ igénylő feladatok: információ kigyűjtése statisztikai adatokból, forrásokból; kérdések megválaszolása források alapján; ok-okozati viszony meghatározása források alapján; reklámok azonos sajátosságainak meghatározása képek segítségével; kö­vet­kez­tetések egyszerű megfogalmazása források alapján.

Szöveges, problémamegoldó feladatok: egy, az ORTT által kiszabott büntetés hátterének összefoglalása újságcikk alapján; a tematikával kapcsolatos újságcikk értelmezése megadott szempontok alapján; különböző források közötti ellentmondás felismerése, tömör összegzése; fényképek és szöveges források összevetése, az azonosságok, illetve különbségek tömör megfogalmazása, a témakörhöz kapcsolódó vélemény összegzése.

Szöveges, elemző feladatok: azonos és egymásnak ellentmondó véleményt meg­fogal­ma­zó források összevetése, érvrendszerük összehasonlítása a tárgykörhöz kapcsolódó témában (pl. az erőszak szerepe, a számítógép-függőség, a számítógépes játékok hatása a gyerekek fizikai és pszichikai állapotára), következtetések megfogalmazása; különböző források alapján részletes áttekintés a gépi-technikai tömegkultúra mindennapokra gyakorolt hatásáról.

2009. okt. 29. 14:42
 2/4 A kérdező kommentje:
Ezt megtaláltam, de nem tudom hogy is kezdjek bele. Ez lenne a gondom.
2009. okt. 29. 14:47
 3/4 anonim ***** válasza:
Szerintem kezdd úgy, hogy először leírod, hogy mit takar a tömegkultúra fogalom, illetve hogy ehhez hogyan kapcsolódik a többi (ami a fenti felsorolásban van). És akkor onnan elkezdheted egyenként bemutatni őket röviden.
2009. okt. 29. 14:48
 4/4 anonim ***** válasza:
A reklám kialakulásáról én azt tudom neked elmondani, amit az egyetemen tanultam. Ha kell, szívesen elküldöm neked, csak írj privátot. Tv-s, filmes témában is tudok írni ezt azt.
2009. okt. 29. 19:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!