A do/does/did-el kapcsolatban segítene valaki?
Az a bajom hogy fogalmam sincs hogy melyiket mikor kell használni. pl ezt kell csinálnom: You like music. -> Do you like music.
Csak azt nem tudom hogy mit vegyek figyelembe a többinél. Hogy melyiket melyikhez írjam. remélem valaki eltudja magyarázni nekem érthetően. (Ez a három jelenidőből asszem az egyszerű)
A did múltidőben kell, azt ne keverd ide.
Egyébként egyesszám harmadik személyben, azaz a he, she, it és egyes számú főnév esetén használod a does-t, a többi esetben pedig a do-t.
Hát a do a Present Simple (sima jelen idő) segédigéje.
I like music. (I do like music.)
I don't like music.
Do I like music.
Így néz ki kijelentésben, tagadásban és kérdésben. (A zárójelbe tett az egy hangsúlyos igeidő, most még csak elég ha tudod hogy van)
Ugyebár PResent Simple-ben egyes szám harmadik személyben az ige kap egy -s-t.
She likes music.
Ha do kap s-t, akkor does lesz. A segédige pedig mindig átveszi az igétől az ilyen ragokat.
She likes music (She does like music)
She doesn't like music.
Does she like music.
A did Past Simple segédigéje:
I did like music
I didn't like music
Did I like music?
Itt már ugye a kijelentéshez is ki kell tenni a segédigét, ezért a hangsúlyos igeidőt már tényleg csak hangsúly különíti el.
Do akkor használsz amikor you/we/they a személy
Does akkor használod amikor he/she/it a személy
A did az nem egyszerű jelen hanem egyszerű múlt.Amikor már befejezett a múltbéli cselekvés
Általában tagadásban és kérdésben kell használni pl.:
Kijelentés:She went for a walk yesterday
Tagadás:She didn't go for a walk yesterday
Kérdés:Did she go for a walk yesterday?
A kijelentésben mindig az ige múlt idejű alakját kell használni, de kérdésben és tagadásban a did fejezi ki a múlt időt, tehát ott már egyszerű alakját kell használni a szónak.
Az egyszerű jelen (present simple): akkor használjuk, ~ ha érzéseinket, véleményünket fogalmazzuk meg
pl.: I LIKE pop music.- I DON'T LIKE classical music.
~ ha azt mondjuk meg, mit gondolunk:
pl.: I DON'T THINK she likes her new job
alakjai:
Do you know... - I/you/we/you/they
Does he/she/it - CSAK E/1-ben ~használjuk.
Az egyszerű múlt(past simple):olyan cselekvésekről vagy eseményről beszélünk, ami a múltban történt és már befejeződött.
pl.: When DID you WIN the cup?
We WON the cup in 1993.
itt használjuk a did-et. A did a do-nak a múlt időbe rakott alakja. A jelentése ugyan az.
Bár lehet most már mindegy, de:
"Itt már ugye a kijelentéshez is ki kell tenni a segédigét, ezért a hangsúlyos igeidőt már tényleg csak hangsúly különíti el." - de ez hülyeség, nem tudom mire gondoltam, amikor írtam - elnézést!
I liked music (I did like music)
Ugyanúgy, ahogy present simpleban-
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!