Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Kémia emelt érettségi kísérlet...

Sortielgo kérdése:

Kémia emelt érettségi kísérletek közül a 70-es kísérlteben valaki segítene? Nagyon hálás lennék érte.

Figyelt kérdés

Három kémcsőben lévő hígított tojásfehérje kis részleteihez szilárd nátriumkloridot, tömény sósavat, illetve tömény salétromsavoldatot adagolunk, majd

kevés várakozás után desztillált vizet adunk mindhárom kémcsőhöz. Végül

három eltérő tapasztalatot figyelhetünk meg. Ismertesse és magyarázza, hogy

milyen változások következnek be!



2013. jún. 6. 22:15
 1/2 anonim ***** válasza:
Az első esetben reverzibilis koaguláció történik, az oldatba lépő kis méretű ion elvonja a fehérje hidrátburkát sajátjának kialakításához, a fehérjék összekapcsolódnak, kicsapódnak az oldatból, víz hatására, azonban újra kialakítják a fehérje anionok hidrát-burkukat, kitisztul az oldat. A tömény sósav a jelentős pH csökk. miatt irreverzibilisen koagulálja a fehérjét, víz adagolására sem fog kitisztulni, ugyanez a salétromsavval, csak az az aromás oldalláncot tart. aminosavakat nitrálja, így sárga színreakciót adnak. Ez alkalmas az a. oldalláncú aminosavak kimutatására. am. a fehérjék tuti, h tartalmaznak aromás oldalláncot, olyan sok aminosav építi fel őket(legalábbis a tojásfehérjében), így a fehérjék kimutatására alkalmas, amúgy hivatalosan a biuret-próba való arra.
2013. jún. 6. 22:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/2 anonim válasza:
Annyi még lemaradt, hogy a sárga színjelenség salétromsavval = pozitív xantoprotein próba.
2013. jún. 7. 08:06
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!