Mennyi a valóságtartalma annak, hogy Mátyás király Fekete Serege cigányokból állt?
A fekete seregben a magyarokon kívül más nemzetiségű, így cseh, morva katonák is harcoltak, és valóban voltak cigány származású pattantyúsok /tüzérség/, akiket besoroztak Mátyás híres seregébe.
Megkerestem Neked a Google keresőben, mert magam még bevallom, nem hallottam erről.
Így írtam be a Google keresőbe a kérdést: "voltak-e cigányok Mátyás király fekete seregében"
A legelsőnek feljövő válaszra kattintva olvasható egy hosszabb cikk, amely tartalmazza azt az állítást, amellyel megválaszoltam a kérdésed.
Tovább olvasva, írásos emlékek is szólnak arról, hogy Zsigmond, majd Mátyás király szabadalmi, ajánló és biztosító leveleket állítottak kis cigányok számára...
Az is olvasható itt többek között, hogy Mátyás király és hitvese, Beatrix királyné szívesen mulattatták magukat cigány lantosokkal.
Természetesen ezt megelőzően és utána is vannak a hivatkozott cikkben utalások a népcsoport bejövetelével kapcsolatban, idő, hely és foglalkozásuk meghatározásával.
Adós vagyok még a kérdezőnek a pattantyús kifejezés megválaszolásával, talán ezt nem ismeri.
Az ágyú neve régen a magyar nyelvben pattantyú volt, ebből következik, hogy az ágyúval foglalatoskodó tüzérek neve a pattantyús lett.
Csak kizárólag színtiszta magyarok voltak a hadseregben. Ezt pedig maga Mátyás ellenőrizte le genetikai vizsgálatokkal.
Nem tudom mond-e az valamit hogy Mátyás apja Hunyadi János Oláh volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!