Mit irnatok ebbe a fogalmazasba: Reszt vevoje voltam az okorban egy olimpian?!
megnézed a törikönyvben/interneten, mi jellemezte az ókori olimpiákat, és ezt beleszövöd.
pl. hogy milyen játékok voltak, és hogy csak férfiak vehetnek részt, hogy meztelenül kell lenni, hogy a győztesek mit kaptak stb
Le kell írnod, melyik versenyszámban indultál
(pl. futás) Előtte hol gyakoroltál(edzettél)
A futószámok a stadionban zajlottak (a stadionban
192 méter volt a futópálya hossza plusz még húsz méter)
A legősibb versenyszám a futás volt (Később volt még pl.öttusa) AZ öttusa (pentathlon) állt ugrásból, futásból, diszkoszvetésből, gerelyhajításból, birkózásból. Meg volt még lófogatos verseny
Annyit találtam az ókori olimpiákhoz, h. a
résztvenni kívánó szabad görögök tízhónapos felkészítő
(edző)táborban vettek részt.
A játékok (olimpia) öt napig tartott.
Az első napon volt a megnyitó. A második naptól a negyedik napig tartott maga a verseny.
Az utolsó napon volt az eredményhirdetés.
A győztesek olajágat kaptak és szobrot állíthattak
maguknak az Altis templomkörzetben.
Nagyon régen történt, de arra a napra ma is jól emlékszem.
Görögország déli részére, a híres, nevezetes Elisz városába kellett utaznom, hogy birkózóként részt vehessek az olimpiai játékokon.
Nagy megtiszteltetés volt ez számomra, Athént, a városomat képviselhettem a versenyeken.
Szüleim szabad athéni polgárok voltak, csak így indulhattam. Négy fiútestvérem közül engem választottak, gyerekkorunkban sokat verekedtünk, birkóztunk otthon.
Bár nem én voltam a legidősebb, de a legügyesebbnek én bizonyultam.
Fivéreim és apám elkísértek a versenyekre, anyám nem jöhetett, hiszen nők nem vehettek részt, még nézőként sem a viadalokon.
A játékok 5 napig tartottak már ekkor, több versenyszám volt: futás, stadion futás, ökölvívás, birkózás, pankration, /pankráció: a birkózás egy vadabb formája, ahol még egymás szemét is ki lehetett nyomni/ és a kocsiversenyek.
Az első napon az eskü letétele és az ünnepségek zajlottak.
A hatalmas és csodálatos Zeusz szobor előtt tettük le olimpiai eskünket, majd megkezdődtek a versenyek.
Nem sokat láttam ezekből, mert a saját viadalaimra készültem.
Több ellenfelet kellett legyőznöm, míg a győzelem kapujába érhettem. Meztelenül szálltunk szembe egymással, de testünket jól beolajoztuk, majd homokkal szórtuk be, hogy ne csússzon és jól megragadhassuk egymást.
Három versenyzővel szálltam szembe, a végére nagyon elfáradtam, de minden erőmet összeszedve, és városomra, szüleimre gondolva, sikerült legyőznöm ellenfelemet.
Nem hirdettek sem második, sem harmadik helyezettet, csak az első számított győztesnek. Amikor nyakamba tették a babér koszorút, kimondhatatlanul boldog voltam !
A közönség soraiban apámat és bátyáimat kerestem, tudtam, ők is boldogok győzelmemet látva.
Magas pénzjutalomban részesültem, de a legnagyobb elismerés az volt, hogy a városomnak szereztem győzelmet.
A bírák is egyhangúan engem kiáltottak ki győztesnek.
Volt egy szabálytalanul versenyző ellenfelem, valószínűleg valamilyen erősítő bájitalt is ihatott, mert durván, vadul jött nekem néha.
Ezért a bíráktól büntetésre számíthatott, végül ki is zárták a további versenyzésből.
A kocsiversenyeket, az utolsó napon azért végigizgultam, ott egy athéni barátom is indult.
Mindannyian neki drukkoltunk, de végül nagyot bukott, nem sikerült a győzelmet megszereznie.
Búcsúzóul ismét a Zeusz szobor lábainál adtam hálát az Isteneknek győzelmemért és hogy ott lehettem ezeken az embert próbáló csodálatos viadalokon.
Az ókori versenyekről szerzett információk alapján írtam meg a fogalmazást, bővítsd ki, színezd ki Te is!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!