Mikor elemezünk egy szószerkezetet, szóösszetételt, akkor arra több megoldás is lehet? Tovább lent.
Nos, lenne egy kérdésem, tényleg olyanokhoz aki érti ezeket, és örülnék ha normális válaszokat adnátok.
Mondjuk van egy olyan szószerkezet hogy "Kék és sárga"
Ez ugye SZÓSZERKEZET - MELLÉRENDELŐ - KAPCSOLATOS
Ezt értem is, mert ugye kék ÉS (!) sárga.
Mondjátok már el, miért nem jó ehhez a SZÓSZERKEZET - ALÁRENDELŐ - JELZŐS.
"Milyen? Kék, sárga"
Most ez miért nem jó?
Vagy mind2tőt elfogadják?
Még ilyen. "Julival megy"
SZÓSZERKEZET - ALÁRENDELŐ - ALANYOS.
Okés, mert Juli az alany.
Na de: SZÓSZERKEZET - ALÁRENDELŐ - HATÁROZÓS
nem lenne jó?! "Kivel" megy? Julival...
Kérlek normális válaszokat, FONTOS! :(
Akkor például a "gyorsúszás" miért nem jelzős, mikor "Milyen" gyors.
Miért határozós?
Régen tanultam ezt, de próbálok segíteni.
Szerintem általános szabály, hogy csak egy megoldás lehet helyes ! Vagy ilyen, vagy olyan, az nincs !
1. a Kék és sárga első megoldása a jó, mellérendelő, kapcsolatos, mert egyenrangú a két szó, az és is erre utal.
A színek lehetnének jelzők mondattanilag, de itt a két szín teljesen egyenrangúan jelenik meg, ha alárendelő lenne a szószerkezet, csak ott van jelzős szerkezet.
Tehát az egyik kizárja a másikat !
2. Julival megy. Nem jól fogtad meg a dolgot !!!!
mit állítok? megy, ki megy ? ő, ez az alany, ez rejtett alany, és nem a Juli, amit Te írtál. Ez nem jó !A második megoldásod a jó, határozós szerkezet, mégpedig ahogy írtad, kivel megy ? Julival, ez társhatározó !
Szerintem így, de jó lenne egy nyelvész is itt, sajnos én nem vagyok az !
Még visszajöttem, láttam a "gyorsúszás" kérdést is.
Igaz, hogy a gyors, milyen ? gyors, az melléknév szófaját tekintve, de ebben a szóban, ha megnézed, a gyorsanúszás" van benne, és a hogyan ? gyorsan ez már határozó !
Szerintem ezésrt !
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!