Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Töri esszé! Ezt hogyan kell?

Töri esszé! Ezt hogyan kell?

Figyelt kérdés

Most még csak kilencedikes vagyok, de meg kell írjam a mostani érettségi töri esszét.A középszintűből az elsőt,vagyis a gazdaságosat.

Már egyszer megírtam,az alapján amit most tanultunk,de be le kell építeni a forrást.Hogy csináljam??

Beleírtam olyanokat hogy nyomáskényszer,faluközösség.Meg beleírtam az uradalom részeit, hogy majorság,közös részek a földesúrnak meg jobbágynak(erdők,legelők,folyók,tavak) meg hogy a jobbágynak is van területe.

Ez alapján hogy építsem bele?

Ha írtok egy példát az is jó.

2013. máj. 12. 10:08
 1/3 A kérdező kommentje:

Csak mert..nekem ez a forrás valahogy furcsa.

Mi nem beszéltünk órán olyanról hogy malom,meg sörfőző ház.

És a királyi ház az a király háza? Utóbbit azért furcsállom mert szerintem az uradalomról ÁLTALÁNOSSÁGBAN kell írni,nem pedig a királyéról.

És amik fel vannak sorolva: magház,csűr,istálló ,konyhaépület,azok kié voltak?A jobbágyoké akik azokban dolgoztak?

Bocsi a sok kérdésért de nekem nem valami világos..és emiatt bele se tudom írni.

Nagyon megköszönöm a segítséget.

Amúgy itt a link:Ebbe van a forrás.

[link]

[link]

15.oldal

2013. máj. 12. 10:14
 2/3 anonim ***** válasza:

Fontos, hogy ez a középkor korai szakasza

(Vagyis a hűbéri rendszer kialakulásásnak ideje)

A föld többsége a király tulajdonában volt.

A király állt a hűbéri rendszer csúcsán. Az ő hűbéresei voltak a nagybirtokosok. A nagybirtokos a király hűbérese (vazallusa) volt. A király pedig hűbéresének

ura (dominus) volt.

Először a király még kötöttségek nélkül adományozott földterületeket hűséges alattvalóinak. Ezt hívták benefíciumnak. A VIII. sz-tól kezdve azonban már

csak azzal a feltétellel adtak birtokot, hogy

megfelelő számú fegyveres kiállítására kötelezték

az adonmányozottat (feudum)

A rendszer alján a kishűbéresek álltak (akik

a birtokuk jövedelméből csak a személyes hadba vonulás

költségeit tudták fedezni)

A jobbágyság nem rendelkezett a föld tulajdonjogával

és vagy a földesúr magánbirtokán (allódium) dolgozott(ezt hívták robot-nak), vagy a földesúrtól kapott

földön gazdálkodott faluközösségben

A földhasználat fejében a földesúrnak szolgáltatásokkal tartozott (terményének meghatározott részével tartozott)

2013. máj. 14. 15:26
 3/3 A kérdező kommentje:

Köszi a részletes választ :)

Ment a zöld:)

2013. máj. 14. 19:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!