Töri esszé! Ezt hogyan kell?
Most még csak kilencedikes vagyok, de meg kell írjam a mostani érettségi töri esszét.A középszintűből az elsőt,vagyis a gazdaságosat.
Már egyszer megírtam,az alapján amit most tanultunk,de be le kell építeni a forrást.Hogy csináljam??
Beleírtam olyanokat hogy nyomáskényszer,faluközösség.Meg beleírtam az uradalom részeit, hogy majorság,közös részek a földesúrnak meg jobbágynak(erdők,legelők,folyók,tavak) meg hogy a jobbágynak is van területe.
Ez alapján hogy építsem bele?
Ha írtok egy példát az is jó.
Csak mert..nekem ez a forrás valahogy furcsa.
Mi nem beszéltünk órán olyanról hogy malom,meg sörfőző ház.
És a királyi ház az a király háza? Utóbbit azért furcsállom mert szerintem az uradalomról ÁLTALÁNOSSÁGBAN kell írni,nem pedig a királyéról.
És amik fel vannak sorolva: magház,csűr,istálló ,konyhaépület,azok kié voltak?A jobbágyoké akik azokban dolgoztak?
Bocsi a sok kérdésért de nekem nem valami világos..és emiatt bele se tudom írni.
Nagyon megköszönöm a segítséget.
Amúgy itt a link:Ebbe van a forrás.
15.oldal
Fontos, hogy ez a középkor korai szakasza
(Vagyis a hűbéri rendszer kialakulásásnak ideje)
A föld többsége a király tulajdonában volt.
A király állt a hűbéri rendszer csúcsán. Az ő hűbéresei voltak a nagybirtokosok. A nagybirtokos a király hűbérese (vazallusa) volt. A király pedig hűbéresének
ura (dominus) volt.
Először a király még kötöttségek nélkül adományozott földterületeket hűséges alattvalóinak. Ezt hívták benefíciumnak. A VIII. sz-tól kezdve azonban már
csak azzal a feltétellel adtak birtokot, hogy
megfelelő számú fegyveres kiállítására kötelezték
az adonmányozottat (feudum)
A rendszer alján a kishűbéresek álltak (akik
a birtokuk jövedelméből csak a személyes hadba vonulás
költségeit tudták fedezni)
A jobbágyság nem rendelkezett a föld tulajdonjogával
és vagy a földesúr magánbirtokán (allódium) dolgozott(ezt hívták robot-nak), vagy a földesúrtól kapott
földön gazdálkodott faluközösségben
A földhasználat fejében a földesúrnak szolgáltatásokkal tartozott (terményének meghatározott részével tartozott)
Köszi a részletes választ :)
Ment a zöld:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!