Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Mi a különbség mondjuk 3sinx...

Mi a különbség mondjuk 3sinx és sin3x között?

Figyelt kérdés

Segítenétek? Nagyon fontos lenne!!!

Előre is nagyon köszönöm!!!

2013. máj. 6. 19:33
 1/8 anonim ***** válasza:
44%
ha jól tudom, 3 sinx-nél nyújtani kell a függvényt, sin3x-nél meg zsugorítani, de nem biztos, halovány emlék.
2013. máj. 6. 19:36
 2/8 anonim ***** válasza:

Ilyen feladatok megértéséhez most csináltam egy web-oldalt.

[link]

oldalon a "Szögfüggvény-transzformáció " sorában van két link. Ugyanaz a web-oldal csak két különböző szerveren van.

Remélem valamelyiket sikerül betöltened.

Várnom a visszajelzést, hogy sikerült-e? (Ha nem, mást találunk ki.)

2013. máj. 6. 19:39
 3/8 A kérdező kommentje:
Hát sajna nem jött be. De azért köszönöm! Csak röviden nem tudnád elmondani, mert most csinálok egyérettségi feladatot, és az a feladat, hogy meg kell adni mindkét függvény értékkészletét.
2013. máj. 6. 19:54
 4/8 anonim ***** válasza:

sin3x: É.k.: -1 >= y <=1 . Periódusa: 2 pi/3

3 sinx: É.k.: -3 >= y <=3 . Periódusa: 2 pi.

Ilyesmi ábrákkal játszhattál volna: (ez csak egy fénykép!!)

[link]

2013. máj. 6. 20:15
 5/8 A kérdező kommentje:
Ez eddig oké, de hogy jön ki ez az eredmény?
2013. máj. 6. 20:48
 6/8 anonim ***** válasza:
82%

A 3sin x-et úgy kapod a sin x-ből, hogy az y tengely mentén 3-szorosára nyújtod, a sin 3x-et pedig úgy, hogy x tengely mentén 1/3 részére zsugorítod. Ebből következik, hogy ha a sin x -1 és 1 közötti értékeket vesz fel, akkor a sin 3x szintén -1 és 1 közöttieket. Sőt, sin(akármi) mindig -1 és 1 közötti érték lesz (ha az az akármi valós). A 3sin x 3-szor akkora tartományon "mozoghat", mint a sin x, éppen ezért -3 és 3 közötti értékeket vehet fel.

A sin 3x azt jelenti, hogy először megszorzod az x-et 3-mal, és aztán veszed a szinuszát, míg a 3sin x esetében először veszed a szinuszt és azután szorzol 3-mal. Remélem segítettem.

2013. máj. 6. 22:05
 7/8 anonim ***** válasza:
45%
Ez [link] egyből megtanít.
2013. máj. 6. 22:52
 8/8 anonim ***** válasza:

3sinx: a sinx-et megszorzod 3-mal

sin3x: a 3x-nek veszed a szinuszát.

Ez valódi különbség. Pl. ha x értéke pí/2 (másképp 90fok), akkor sinx=1, azaz 3sinx=3. Cserébe 3x=3*pí/2, azaz sin3x=-1

Ennek persze mindenféle következményei vannak a függvény viselkedésével, grafikonjával stb. kapcsolatban, amit már az előttem szólók kiválóan ismertettek, csak éppen a lényeg maradt el.

2013. máj. 7. 02:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!