Zsírok és olajok kémiai keletkezése? Tulajdonságaik összehasonlítás alapján, felhasználásuk? Valaki! : )
Figyelt kérdés
2013. máj. 4. 15:48
1/3 anonim válasza:
A zsírok, olajok az állati és növényi szervezetek
anyagai. Egy részüket a szervezet elégeti,
másik részüket tartalék tápanyagként elraktározza.
A zsírszöveteknek mechanikai és hőszigetelő szerepe van
A zsírsavak vagy az olajsav glicerinnel történő reakciója során zsírok ill. olajok keletkeznek.
2/3 anonim válasza:
Keletkezés Pl.:
sztearinsav + glicerin -> zsír (+ H2O)!
3/3 anonim válasza:
A "természetes" zsírok és olajok különböző
szénatomszámú zsír- és olajsav észterek keverékei.
A zsírok állati, az olajok inkább növényi
(ld. pl. oliva olaj) eredetűek.
Zsírra példa Pl. marhafaggyú, disznózsír (kacsazsír).
A természetes zsírok és olajok levegőn (melegben)avasodnak. Az avas szalonna, zsír kellemetlen szagú
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!