Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Petesejt képzödése - hogyan?

Petesejt képzödése - hogyan?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Egy olyan problémám lenne, hogy nem értem teljesen a petesejt keletkezését az ember szaporodásában.

A petesejteket ugye a petefészek tüszöi képzik. Az östüszö sejtjei már embrionális korban (tehát már születés elött) osztódnak, mitózissal. A müködésük viszont a születés után megáll és csak a nemi érést követve folytatódik. Meiózissal kezdenek osztódni, ám annak második szakasza a megtermékenyítést követve fejezödik be. A létrejött négy haploid sejt közül csak egy alakul petesejtté, a többi elsorvad. (Sarki sejt.)

Ez így van?

Ha jól írtam, akkor tehát a petesejt csak a megtermékenyítés után lesz aktív és belöle fejlödik ki a zigóta? A meg nem termémenyített petesejtek tehát akkor nem is "aktív"-ak vagy ez hogyan van? Ezt a meiózisos részt nem igazán értem. :/

Köszi elöre is!

2013. ápr. 25. 12:19
 1/3 anonim ***** válasza:

Szia! Nm nagyon értek a témakörhöz.Sajnos.. De ebben a könyvben amit linkelek szerintem nagyon jól le van irva hogy mi hogyan képződik:) *****

Ezt a részt soha nem értettem...:(

* Automatikusan eltávolított tartalom.
2013. ápr. 25. 12:45
 2/3 anonim ***** válasza:

Az első meiotikus osztódás az embrionális életben kezdődik, de a profázisban megáll.

Ovuláció előtt befejeződik az első meioticus osztódás és elkezdődik a második, de ez is leáll (a metafázisban).

És a második osztódás csak a megtermékenyítéskor fejeződik be.

2013. ápr. 25. 13:09
 3/3 A kérdező kommentje:

Köszi mindkettötöktöl!

Kettes válaszoló!

De ez akkor kihatással van a petesejt aktivitására is? Pl. ha valami miatt nem jmegy végbe ez az osztódás, akkor nem termékenyül meg?

2013. ápr. 25. 13:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!