Valaki tudná jellemezni Török Bálintot az Egri csillagok alapján?
Szia !
Török Bálint hatalmas birtokokkal rendelkező magyar főúr volt. Ő volt Fráter Györggyel együtt az árván maradt "kis királyka" János Zsigmond gyámja, hiszen Izabella királyné férje, Szapolyai János meghalt.
Török Bálint nemes lelkű, gondoskodó apja volt Gergelynek, fiaival együtt nevelte fel és taníttatta őt.
Felkészült, jó katona volt, gyakran vívott párbajt várában a nála raboskodó török foglyokkal. Merész, bátor, amikor Budát kell visszavenni a németektől, ő a fegyveres vezetője.
Nagylelkűen áll Izabella királyné rendelkezésére, amikor a csecsemő királyt a szultánhoz kell kísérnie.
Tudja, érzi, kockázatos dologra vállalkozott, mert Szulejmán részéről cseltől tart.
Ez be is következik, a török harc nélkül foglalja el Buda várát. A szultán rabláncon viszi Konstatninápolyba Török Bálintot, A Héttoronyba zárják, s élete végéig ott raboskodik.
Emberi tartásáról, hazaszeretetéről bizonyosodhatunk meg, amikor a szultán budai pasává akarja kinevezni. Ő karakán módon utasítja vissza az ajánlatot, nem akarja a törököt szolgálni, inkább rabságban éli le az életét.
A főmufti mohamedán hitre térítő próbálkozását is ezen okból utasítja vissza egyértelműen.
A kiszabadítására induló magyarok, Gergelyék sem járnak sikerrel, csak nehéz bilincsben, megöregedve, megtörten láthatják viszont.
Rabként sokszor emlékszik vissza egy török foglyára,
akivel szabadsága reményében többször vívott párbajt, s aki megátkozta őt, mert nem gyakorolt könyörületet.
Az átok beteljesült.
Üdv mindenkinek!
Tudom, hogy vannak egyesek, akik a kérdéseim miatt lustának tekintenek.
Az Egri Csillagok-ból kell írnom olvasónapló szerűséget, de a tanárom kérdéseket tett fel.
ELŐRE HÁLÁSAN MEGKÖSZÖNÖM MINDEN EMBERNEK, AKI SEGÍTŐ VÁLASZOKAT AD.
A kérdések:
1.Soroljam fel azokat a tételeket, amelyek során Gergelyből, a jobbágyfiúból az Egri vár kapitánya lesz.
2.Milyen sorsdöntő események fűződnek az alábbi tárgyakhoz: Bársonyhüvelyű kard, Talizmángyűrű, Váralaprajz
3. Milyen állomások Éva életében az alábbi helyek: Sopron, Erdély, Eger
4. Be kell mutatnom a török sereget részletesen, a könyv alapján.
5. Le kell írnom a várvédők eskülyét szó szerint.
Aki nekem ezeket a kérdéseket megválaszolja, azt HÁLÁM A SÍRJÁIG ÜLDÖZNI FOGJA. Holnap utánra kell leadnom az olvasónaplót.
Úgy látszik, senki sem akarta, hogy hálád a sírjáig üldözze.
Butaságot csináltál, tudod? Soha nem írunk ki fontos kérdést egy másik kérdéshez.
Ha csak nem emeled ki. De nem te írtad, így nem tudod kiemelni.
Ez a kérdés már lement, ezért senki nem nézi meg.
Legközelebb, ha választ szeretnél, írd ki új kérdésnek.
Szia !
Igen, voltak már ezek a kérdések itt, a Házi feladat kérdéseknél, én és mások is válaszoltak rájuk.
Ha még aktuális, szükséged van a válaszokra, próbálj keresni az elmúlt napokban, hetekben !
Ha nem találsz valamit, szívesen segítek délután.
Gergely a vár főhadnagyaként harcolt, először Dobó István volt a kapitány, annál az ostromnál, amiről a regény szól.
Később valóban Gergely lett az egri vár kapitánya, de csak miután Dobó lemondott, mert a beígért felmentő sereg nem érkezett meg.
Stargate fan (#3)
A váralaprajzhoz én a "nagy robbantás" eseményét kötném (nem amikor a pap és Gergő a török szultánt akarták felrobbantani, hanem amikor a puskaporos terembe érnek a törökök és ott van velük a diák, akit Vicuska fogadott fel. Remélem segitettem :D
Üdv !!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!