Milyen adókat vetett ki Károly Róbert?

Figyelt kérdés

Sziasztok! Töriházimhoz kéne. Sajnos számomra a tankönyv érthetetlen, ezért netről szoktam tanulni. Idáig bevált, de most semmit sem találok Károly Róbert új adóiról. Annyi biztos, hogy van kapuadó (és talán a rendkívüli hadiadó?), de mi a többi?

Lécci segítsetek, kell az 5-ös! :D

2013. ápr. 15. 21:48
 1/10 anonim ***** válasza:

Úgy tudom, a "harmincadvám"

Ez a külker vámja volt

2013. ápr. 15. 21:51
 2/10 A kérdező kommentje:

Ja, igen, azt elfelejtettem mondani, hogy a regálék ne legyenek benne! Tehát:Urbura, harmincadvám, pénzverés monopóliuma. Ezeken kívűl az összes jöhet :)

Azért köszi, ment a zöld pacsi :)

2013. ápr. 15. 21:54
 3/10 anonim ***** válasza:

Károly Róbert (1308-1342) gazdaságpolitikája

A királyi hatalom megerősítését segítette elő az új gazdpol. A feud. anarcchia idején szétzilálódott államháztartást új alapokra fektette.

A megfogyatkozott királyi magánbirtokokból származó jövedelem mellett lényegesen megnőtt a szerepük az egész ország területén királyi felségjog alapján szedett jövedelmeknek, a regáléknak.

A regálék között a legfontosabb volt a megreformált bányamonopólium (bányapénz vagy urbura harmadát kapta meg a földbirtokos), a pénzverés monopóliuma és a harmincadvám (Megjelent a jobbágyok első állandó adója is: a kapuadó)

2013. ápr. 15. 21:57
 4/10 anonim ***** válasza:

Bocs Most már pont a regálékat leírtam

(azt hittem kell)

2013. ápr. 15. 22:00
 5/10 anonim ***** válasza:

Az adókat kérdezted.

Még az talán "lényeges", hogy ugye a jobbágy tartozott

robotmunkát végezni (a földbirtokosnak ingyen), KR idején vesztett jelentőségéből, az előterörő árutermelés, pénzgazdálkodás miatt inkább a pénzadó terjedt! Viszont a mezgazd. termelőerők fejlődése miatt a jobbágy munkájával már nem csak a családjának, földesurának a szükségleteit elégíthette ki, hanem egyre több terméket vihetett a piacra (elvileg pénzt is kaphatott termékéért, hacsak nem cserekereskedelem volt)

K R értékálló aranyforintot is vereterr (firenzei mintára) Ezzel a király elesett egy igen fontos jövedelmétől, a pénzbeváltásból származó ún. kamara hasznának egy részétől. Ennek pótlására vezette be a kapuadót,amelyet jobbágyportánként szedtek.

2013. ápr. 15. 22:11
 6/10 anonim ***** válasza:
A jobbágyoknak (mi legalábbis úgy tanultuk) háromfele kellett adózni: a földesúrnak, az uralkodónak meg az egyháznak. Tehát az egyháznak (a tizedet) is sztem be kellett szolgáltatnia (ha nem is pénzben)
2013. ápr. 15. 22:15
 7/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm! Én még ezeket találtam, itt:

[link]

- terragium: földbér, később cenzus néven szerepel,

- cenzus (a városok egy összegben fizetett adója),

- marturina (nyersbőradó), csöböradó, fertóadó, collecta victualium (élelmiszeradó),

- rendkívüli adó (collecta, exactio), mely később subsidiumként szerepel,

- census Judeorum (a zsidók különadója),

- descenzus (a megszállás): a király és kíséretének ellátása azon város által, melyen épp keresztülhalad,

- lucrum camarae (csak az új liliomos aranyforint bevezetéséig!),

2013. ápr. 15. 22:16
 8/10 anonim ***** válasza:

A városoknak (vagyis az ott lakó polgárságnak) meg olyan"kíváltságuk" volt, hogy egyedül a királynak tartoztak adót fizetni !

(szemben a jobbágyfalvakkal)

2013. ápr. 15. 22:18
 9/10 anonim ***** válasza:

Szóval (sztem) az adóknál külön kell választani,

hogy mivel adózott a jobbágy meg mivel adózott a

városi polgárság (a szabad királyi városok,tehát pl. Buda),ill. a mezővárosok.

2013. ápr. 15. 22:23
 10/10 anonim ***** válasza:

A mezővárosok egy része is közvetlenül

a király hatalma alá tartozott. K R céltudatosan védelmezte és fejlesztette őket, egy részük várossá

is vált. De pl. a "mezővárosok" a jobbágyfalvaknál

azért is voltak jobb helyzetben, mert a földesúri adót

egy összegben fizethették

2013. ápr. 15. 22:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!