Aránypáros feladat. Hogyan is fogják hozzá?
Szeretnék segíteni az unokatesómnak egy két matekfeladat megoldásában , de ezeket az aránypáros feladatokat régen tanultam a suliban, és már elfelejtettem hogy hogyan is kell neki fogni. Régen értettem ezeket a feladatokat, de most sehogy sem akar beugrani a feladat menete. Eredmények kijöttek többszöri próbálkozásra, de ez így nem megoldás, hogy addig variálunk, még nem kapjuk meg az eredményt.
1 feladat
négy ló 14 nap alatt 60 bála szénát eszik meg. Hány ló enne meg 5 nap alatt 150 bála szénát?
4ló 14nap 60bála
Xló 5nap 150bála
Hogyan fejezzem ki ebből az X-et?
2 feladat
5 munkás két nap alatt meszel ki egy lakást, ha naponta 7 órát dolgozik. Mennyi idő alatt meszeli ki ugyanezt lakást 7 munkás napi 2 óra munkával?
5 munkás 2 nap 7óra
7 munkás x nap 2óra
3 feladat
Az erőátvitelt három fogaskerék biztosítja. Az elsőnek 60, a másodiknak 25, a harmadiknak 12 foga van. Ha az első fogaskerék 50 fordulatot tesz meg percenként, akkor hányszor fordul meg ez idő alatt a 2. fogaskerék, és a 3. fogaskerék.
Köszönöm előre is a segítséget. :)
Leírom az elsőt, abból szerintem menni fog a többi is.
4 ló 14 nap 60 bála ->
1 ló 14 nap alatt negyed ennyi, azaz 15 bála ->
vagyis 1 ló 1 nap alatt ennek a 1/14-ede, azaz 15/14 bála.
->
1 ló 5 nap alatt (5*15)/14 bála, vagyis 75/14
a 150 ennek a 28-szorosa, tehát 28 ló kell hozzá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!