Nyelvtanból kaptam egy olyan feladatot hogy i-képzőt kell rakni a szavak végére, sokat megcsináltam de valaki leírná ezért? Arany János-Babits-Shakespeare-Közép Dunántúl-magas Tátra
Arany János-i, babitsi, Shakespeare-i, közép-dunántúli, magas tátrai
szerintem így kell írni, meg is néztem, ha a teljes nevet írod le, mint Arany János, akkor kötőjellel kell írni az -i toldalékot, ha csak a vezetéknevet, mint itt a Babits név, akkor azt kis betűvel és egybe !
Közben érkezett a másik válasz is, annak analógiájára, amit leírtam a Shakespeare-i is kis betűvel kellene kezdődjön, de azt aláhúzza a rendszer !
Mi a helyes ? A gép tudja rosszul, vagy mi ?
Ez az -i képzős melléknevek helyesírása
Arany János-i (nagy kezdőbetű, mert "Arany János" tulajdonnév)
babitsi
shakespeare-i (kötőjellel kell)
közép-dunántúli (kis kezdőbetű)
magas tátrai (kis kezdőbetű)
A "Helyesírási segédkönyv" szerint
shakespeare-i (kis kezdőbetű és kötőjeles írásmód)
"Ha a tulajdonnév elemeit különírjuk, a származékban megtartjuk az alapalak különírását és eredeti kezdőbetűit" Pl.: "Móricz Zsigmond-i",
Arany János-i
Finoman jelezném, az első válaszban leírtam mindent helyesen, nem igazán értem, az miért nem volt elég.
Javaslom olvasgatásra az akadémiai helyesírást, abban egyébként ez mind benne van, és jelenleg még mindig az van érvényben (11. kiadás). Mellesleg a Magas-Tátrát kötőjellel kell írni, ha bárkit érdekel, a megfelelő szabályt is mellékelem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!