Holnap matek tz és nem értem az egyenes arányosság/fordított arányosságot. Segítség! Segít valaki?
Megpróbálom példákkal érzékeltetni, hátha úgy megérted.
Egyenes arányosság:
Minél TÖBBET futsz, ANNÁL TÖBB energiát használsz el.
Minél TÖBBET iszol, ANNÁL TÖBB folyadék kerül a szervezetedbe.
Fordított arányosság:
Minél TÖBBET festesz, ANNÁL KEVESEBB festéked marad.
Minél TÖBBET futsz, ANNÁL KEVESEBB energiád marad.
Minél TÖBBET iszol, ANNÁL KEVÉSBÉ leszel szomjas.
Minél TÖBB ember végzi ugyanazt a munkát, ANNÁL KEVESEBB ideig tart elvégezni azt.
A kulcsszavakat figyeld! Most már érted valamennyire?
köszi
így már értem
még annyi hogy a fordítottat hogyan számoljam ki
(az egyenes megy)
8 tehén 8 nap alatt legeli le az adott mennyiségű füvet, akkor 16 tehény mennyi idő alatt teszi meg ezt?
ˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇˇ
Ez fordított arány, mert, ha nő a tehenek száma csökken a legelési idő
----------------------------------------------------------
ha egy1200 l-es tartály 10 csapon keresztül 30 perc alatt ürül ki akk 4 csapon keresztül mennyi idő alatt?
ez fordított arány mert a két mennyiség ellentétesen változik ha az egyik nő a másik csökken...
mindenkinek ment a zöld pacsi
de hogy számoljam ki
ha mondjuk 5 literes kanna helyett 12 literessel próbáljuk megtölteni a kádat és az 5 literessel 24 forduló
akkor hogy számoljam ki
gondolj bele 5literes kannával mész és 24x fordulsz tehát
én úgy csináltam hogy mivel a 12literes kanna 2.4el nagyobb mint az 5 literes ezért mivel fordított arányosságról van szó a 24 2,4-el kevesebb fordulatot vesz igénybe. tehát 24:12/5
igaz, régi kérdés, de ide leírom a megoldását:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!