Mikor volt az első bécsi forradalom?
Én meg (először)a bécsi "döntésekre" gondoltam
(de azok később voltak)
Most már emlékszem
(tök egyszerű)
"Az első bécsi forradalom 1848. márc 13-án robbant ki, egy Metternich kancellár menesztését követelő tüntetés folyományaként"
Tehát 1848. márc. 13
(abban az évben volt még egy "forradalom"
májusban)
Jó nehéz volt megtalálni...
A másik válaszolótól kérdezem, hogy miért kell minden egyes kérdésnél 4-5 külön válaszban leírnia a mondanivalóját, miért nem lehet egyben?
Nagyon nagy parasztság, ráadásul rendkívül etikátlan is.
Elég idegesítő mindenhol ezt látni.
Persze, tudom hogy kell a válaszokért a pont, de ennek nem ez a módja.
A könyvben (meg a Wikipedia-ban) az van,
hogy
" (1848) Február 29-én érkezett meg a párizsi forradalom híre Bécsbe, a liberálisokat emellett a német államokból érkező hírek és Kossuth márc 03-i beszéde hozta mozgásba. Egyre-másra születtek a petíciók, először az Olvasóegyleté, majd az alsó-ausztriai tartományi gyűlés és a gyárosok is megfogalmazták elvárásaikat. Döntő szerepet játszott az egyetemisták fellépése. Ők azután csatlakoztak a 13-ára meghirdetett tüntetéshez, hogy sajtószabadságot, tanulmányi szabadságot, vallási egyenjogúságot és választójogi reformot követelő petíciójukra 12-én nem reagált érdemben a kormány"
Az az októberi dátum az már a harmadik bécsi forradalom volt(tehát az biztos hogy itt nem jó ill. nem ez volt e kérdés) Nézz után a Wikipediaban
"A Második bécsi forradalom 1848. május 14-én robbant ki az első bécsi forradalom eredményeinek védelmében és újabb követeléseket támasztva I. Ferdinánddal szemben. A kormányzat ugyanis ezen a napon rendelettel kísérelte meg feloszlatni az Akadémiai Légiót, az egyetemisták fegyveres testületét, ezt azonban a diákok és az őket támogató munkások másnapi tüntetésükkel visszavonatták. A tüntetők egyúttal új alkotmányt is követeltek általános választójoggal, és a kormány engedni kényszerült"
A harmadik bécsi forradalom az ugye a harmadik (nem az első A kérdés meg az első volt)
"A harmadik bécsi forradalom vagy októberi felkelés 1848. október 6-án tört ki Bécsben.
Október 6-án a birodalom csapatai felkészültek a főváros elhagyására, hogy a magyar forradalom leverésére induljanak. A forradalommal szimpatizáló tömeg azonban megpróbálta megakadályozni őket a város elhagyásában, ami utcai összecsapásokat eredményezett. A Tabor-hídnál a felkelők előbb a katonaságot, majd a segítségére siető belvárosi nemzetőrséget is megfutamították. A tömeg megostromolta a hadügyminisztérium épületét és végzett Latour hadügyminiszterrel, holttestét egy lámpaoszlopra akasztották fel"
Ferdinánd császár október 7-én álruhában elmenekült a rebellis városból Olmützbe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!