Milyen szóképet, alakzatot, stilisztikai érdekességet fedeztek fel ezekben?
1: alvó kísértetek a kerti fák
2: tekints ránk, szabadság
3: honnan, kicsi szellő, éj vándora, jöttél
4: csókos ütközet
5: édes mostoha
6: mászik a surlokefe
7: bús düledékeiden Husztnak romvara megallek
8: szárnyas idő
9: homloka erchegy, arca deres erdő
10: tiprott jog sikoltoz
11: az egész világ tudja
12: rúgja a bőrt
13: hangos az utca
14: jó tollú író
15: én édes palotám
Mar egy csomó ilyet megfejtettem, de ezekben nem vagyok biztos, szóval aki tudja, vagy legalább van ötlete, az ossza meg velem!!!
1. megszemélyesítés, hasonlat is lehet, olyanok a fák, mint alvó kísértetek, ...
2. megszemélyesítés
3.a szórendet felcserélte a költő, honnan jöttél,... így lenne a helyes szórend, ez a költői szabadság
4. ellentét, az ütközet minden, csak nem csókos
5. ugyanaz, mint az előző
6. megszemélyesítés
7. ???
8. száll az idő, inkább ezt szoktuk mondani, bár a madár is a szárnyával száll, az időnek miért ne lehetne szárnya
9. hasonlat, metafora: homloka olyan, mint az érchegy...
10. megszemélyesítés
11. túlzás
12. ??? a futballozó focistákra mondjuk, labda=bőr
13. megszemélyesítés
14. ??? a jól író íróra mondjuk, metafora talán
15. megszemélyesítés
Ezek voltak az ötleteim, szia !
Kedves Erzsimama!
Ne haragudj, de a 9-es kérdésre a válaszodat kicsit pontosítani szeretném.
"homloka erchegy, arca deres erdő"
"9. hasonlat, metafora: homloka olyan, mint az érchegy..."
Ez csak metafora hasonlat nélkül.
Homloka AZONOS az ércheggyel
Arca AZONOS a deres erdővel
Nem olyan, mint az érchegy, maga az érchegy a homloka.
"Mi a metafora?
"Amikor a költő két dolgot vagy jelenséget nem hasonlít egymáshoz, hanem hasonló tulajdonságuk alapján összekapcsolja őket, akkor metaforáról beszélünk.
A metafora olyan költői kép, amely nem csupán hasonlónak mond két jelenséget, hanem azonosnak is tekinti őket. A metafora olyan költői kép, amely nem csupán hasonlónak mond két jelenséget, hanem azonosnak is tekinti őket. "
Ugyanígy az 1-es is metafora.
A kerti fák alvó kísértetek. Nem olyanok, mint a kísértetek, hanem AZONOSULNAK vele.
Ők az alvó kísértetek.
Nem tudom, kérdező tanulta-e már a metonímiát, vagyis a névcserét, mert a szárnyas idő és a jó tollú író, mindkettő metonímia.
nagyon régi kérdés, de ha valaki rákeres az jobb ha tudja, hogy az első válaszoló nagyon sok hülyeséget írt
az első szerintem teljes metafora a 12.-es szinehdohé, gondolom nem sokan nézitek de csak mondom hogy erre ne vegyetek mérget
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!