! SÜRGŐS! Matek függvények nem értem valaki help!?
1)
A függvény egy leképzés. Az A halmaz elemeihez egy értéket rendel a B halmazból. Az A halmazt értelmezési tartománynak nevezzük, a B-t pedig értékkészletnek.
Az értelemzési tartomány elemein érvényes a függvény leképzése (a hozzárendelés), szóval ott van értelmezve, azért ez a neve az A halmaznak. Az értékkészlet elnevezés pedig azt takarja, hogy milyen értékeket vesz fel a függvény.
2)
ÉrtTart = {-3; 2} Ez a jelölés a halmaz elemeinek a felsorolása, vagyis csak erre a két értékre értelmezzük a függvényt. A hozzárendelés pedig f(x) = x+3, vagyis 3-mal nagyobb számot rendelünk hozzá.
f(-3) = 0
f(2) = 5
3)
ÉrtTart = [-3; 1] ez a -3-tól 1-ig tartó zárt intervallum jelölése. Minden szám az intervallumon része az értelmezési tartománybak. A függvény ugyanaz, mint előbb.
Azok a függvények, amikben x az első hatványon szerepel, és legfeljebb megszorozzuk egy számmal meg hozzáadunk valamit, azokat lineáris függvényeknek nevezzük. Ezeknek a képe a koordinátarendszerben (grafikonja) egyenes (azért hívják lineárisnak).
4)
Most az ért.tart. az ℝ, ami a valós számok halmaza. Vagyis -∞-ről +∞-ig minden. Ha f(x)=10, akkor x 3-mal kisebb, hisz x-hez 3-at adtunk.
5)
Az f(x)=x-3 is egyenes.
Képzeld magad elé a koordináta-rendszert. Az x tengely ott van, ahol y=0, az y tengely pedig ott van, ahol x=0. Vagyis ha azt kérdezik, hogy hol metszi az x tengelyt, az azt jelenti, hogy hol y=0, vagyis hol lesz a függvény értéke 0. Ahol pedig az y tengelyt metszi, ott x=0, vagyis az ehhez tartozó behelyettesítési érték lesz a metszéspont y koordinátája.
Most M(3, 0) és N(0, -3)
Látod te is?
6) Az A(-1,2) pont rajta van a függvény képén, ez azt jelenti, hogy x=-1-hez y=2 értéket rendel a függvény. vagyis:
y = x + a
2 = -1 + a
a = 3
Ugyanazt írtam én is, mint az első válaszoló:
II. 1)
a) ÉrtTart = {-1, 1, 2} vagyis csak ehhez a 3 számhoz rendel hozzá valamit. tehát a grafikonba csak ezt a hármat kell beírni. az x=-1-hez y=2·(-1)+1 = -1 tartozik, tehát a (-1, -1) pontba kell tenni egy pöttyöt, aztán az (1, 3) és a (2, 5) pontba.
b)
Most intervallum az ÉrtTart. Úgy érdemes ábrázolni, hogy kiszámolod néhány pontban (kettő elég, mondjuk x=-1 és x=2), aztán ezeket összekötöd egyenessel, mert az x első hatványon van, tehát lineáris függvény, egyenes a képe.
Vigyázz, hogy ne húzz vonalat x=-1-től balra, mert ott nincs értelmezve! Az intervallum bal oldalt zárt (szögletes zárójel azt jelenti), jobb oldalon nyílt (sima zárójel azt jelenti). A zártságot úgy szoktuk a grafikonon jelölni, hogy oda egy tömör pöttyöt rajzolunk.
c)
Itt ravaszul van megadva az értelmezési tartomány: azon valós számok, amikre x-2 abszolút érteke kisebb egyenlő 3-mal.
Ezt ki kellene számolni, hogy pontosan mit jelent. Ha jól számolsz, a [-1, 5] zárt intervallum jön ki. Csak ebben a tatományban kell egyenest rajzolni. Azt már ugyanúgy, mint az előbb, szóval kiszámolod a függvény értekét 2 pontban és összekötöd.
Bocs! #2 -es vagyok.
A 3. feladat bongolo -nak jó, én elnéztem, hogy ott szögletes zárójel van.
Az I/3-ban a válasz annyi, hogy "egyenes"
A többi szöveg, amit írtam, hogy lineáris függvény meg ilyenek, az csak magyarázat volt.
II/2.
Itt a teljes valós számhalmazon értelmezve van a függvény.
a) Akkor tartalmaz egy (x, y) pontot, ha az x-hez rendelt szám éppen az y. Vagyis ha f(x) = y.
A(3, 2): f(3) = 2·3-4 = 2, tehát igen.
B(-1, -6): f(-1) = 2·(-1)-4 = -6, tehát ez is rajta van.
b)
Ez is lineáris függvény, tehát a képe egyenes, ezért csak össze kell kötni az A és B pontokat.
c)
Ehhez meg kell nézni, hogy hol metszi a függvény az x illetve az y tengelyt. Ilyen is volt már:
- Ott metszi az x tengelyt, ahol y=0:
2x - 4 = 0
x = 2
- Ott metszi az y tengelyt, ahol x=0:
y = 2·0-4 = -4
Tehát a háromszög befogói (vagyis az x és y tengelyen a hosszak) 2 és 4 (nem -4 ! A hossz az pozitív.)
Így a terület 2·4/2
II/3.
a)
Ezek is lineáris függvények, tehát a képük egyenes. Vagyis kell keresni két pontot és össze kell kötni. Mondjuk számold ki a függvények értékét az x=0 és x=3 pontokban, rajzold fel a 2-2 pontot, és kösd őket össze (persze csak az összetartozókat).
b)
Az ordináta az y tengelynek a neve. Az x-nek a neve meg abszcissza.
Nem hiányzik a k betű, az y koordináta neve az, hogy ordináta.
Meg kell találni azt, hogy hol metszi egymást a két függvény. Ránézésre x=1-nél. Biztos jobb lett volna, ha az a) kérdésnél x=3 helyett x=1 helyen számolod ki a pontokat. Ki is jön, hogy mindkét függvénynél f(1)=g(1)=1
Az y tengelyt -1-ben és +2-ben metszik, ezt már a)-ban kiszámoltad (meg látszik is kapásból a függvényekből).
A háromszög alapja az y tengely, annak a hossza tehát 3. Magassága az x-en a távolság a metszéspontig, ami tehát 1. Szóval a terület 3·1/2
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!