Valaki jó matekos, Thalesz tétel?
Ez a két feladat lenne:
1. Egy háromszög oldalai 5, 12 és 13 cm. Mekkora a háromszög köré írt körének sugara?
2. Mekkora sugarú kör írható egy derékszögű háromszög köré, ha befogóinak hossza 8 cm és 24 cm.
Ha ezt le tudjátok vezetni és elmagyarázni.. Hát huh, én neki sem tudok kezdeni, abszolút nem értem :(
Ha tudod, hogy Thalesz-tételről van szó, akkor azt is tudod, hogy valami derékszögű háromszöges téma van a feladatban (már ha tudod, hogy mi a Thalesz-tétel).
1. feladatnál pont ezért kapásból ellenőriztem, hogy derékszögű-e a háromszög, azaz a két kisebb oldal hosszainak négyzetösszege egyenlő-e a legnagyobb oldalhossz négyzetével -> 25+144=169, tehát igen, derékszögű a háromszög. Na már most, Thalesz-tétel miatt tudod, hogy a derékszögű háromszög köré írható kör átmérője pontosan a háromszög átfogója, ami itt ugye 13 cm, tehát a sugár ennek fele, 6.5 cm lesz.
2. feladat, szintén ugye az átfogó lesz a köréírható kör átmérője, a sugár tehát ennek a fele. A két befogó hosszát tudod, ebből Pithagorasz-tétellel kiszámolod az átfogót, annak a fele meg a keresett sugár.
Az 1. feladatban szereplő háromszög derékszögű, mert 5^2+12^2=13^2
25 +144 =169
Igy a köré írt kör sugara az átfogó fele, azaz 6,5 cm.
2. Pitagórasz tétellel ki kell számolni az átfogót!
8^2+24^2= x^2
64+576 =x^2
640=x^2
8*gyök10=x
Az átfogó 8*gyök10, a köré írható kör sugara az átfogó fele, azaz 4*gyök10
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!