Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Mi az okság? Filozófia órára...

Mi az okság? Filozófia órára kéne.

Figyelt kérdés

Tulajdonképpen az kéne, hogy: Az okság a kvantumfizikában.

Fogalmam sincs, hogy mit írjak, google-ban sem találok semmit.Akit tud, segítsen!:) Előre is köszönöm.

2013. febr. 18. 18:46
 1/10 anonim ***** válasza:
Van filozófiakönyved?
2013. febr. 18. 18:59
 2/10 A kérdező kommentje:
nincs
2013. febr. 18. 19:07
 3/10 anonim ***** válasza:

Nem tudom, jó-e ez vagy rossz. Na, mindegy...

Az okság az, hogy a világ ok-okozati elven működik: minden történés okozata egy azt megelőző oknak (pl. megrúgom a macskát, és az nyávog, akkor a macska nyávogásának közvetetten az én rúgásom az oka).

Ez egy eléggé összetett filozófiai kérdés annyiban, hogy hol is az okság: a világban, vagy egyedül az emberben van valami adott hajlam, hogy az "okság szemén" keresztül figyelje a világot. Az mindenesetre nem elvetemült kijelentés, hogy ugyan látunk gyakran együttjáró jelenségeket, konkrétan az okság elvont fogalmát magát nem észleljük.

A kvantumfizika szerint a legkisebb részecskék szintjén már nem lehetséges objetktív megfigyelést végezni. Ebből egyesek azt a következtetést vonják le, hogy a determinizmus nem teljes, vagyis véletlenszerűség igenis előfordul a fizikai világban. Igaz, ez annyira elenyésző, hogy már a tapasztalat világban aligha észlelhető.

Talán ebből már sejtheted, miért is merülhet fel az okság kérdése a kvantumfizikában.

Halkan jegyzem meg, ennek egyetemi anyagnak kellene lennie.

2013. febr. 18. 19:16
 4/10 A kérdező kommentje:
Nem egyetem..gimiX( (12.oszt)
2013. febr. 18. 19:26
 5/10 anonim ***** válasza:
Hogy tanítják nálatok a filozófiát?
2013. febr. 18. 19:43
 6/10 A kérdező kommentje:
Hát nagyon hülyén..amúgy is utálom!
2013. febr. 18. 19:59
 7/10 anonim ***** válasza:
De miért utálod?
2013. febr. 18. 20:06
 8/10 A kérdező kommentje:
Haszontalannak tartom,amúgy is keresztény vagyok és a tanár rengeteg Isten ellenes dolgot mond,ami tényleg nagyon zavaró.Az ő ateizmusos gondolkodása kihoz a sodromból,és fáj is amiket mond.
2013. febr. 18. 20:12
 9/10 anonim ***** válasza:
Éppen arra tanítana, hogy más gondolatokat elfogadj. Az emberek többsége egészen máshogy gondolkodik, mint Te. Próbálj meg vitátkozni a tanárral, éppen ez a filozófia lényege.
2013. febr. 18. 20:34
 10/10 A kérdező kommentje:
De én nem szeretek filozofálni.
2013. febr. 19. 14:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!