Holnap kiselőadásom lesz kémiából, a kolloidok és heterogén rendszerekből. Interneten jóformán alig találtam valami használhatót, ami a könyvben van nem szeretném mégegyszer leírni. Tudnátok linkelni, esetleg írni egy-két dolgot róluk?
Szerintem kezdd a definíciókkal. Homogén a rendszer ha nem érzékelhető fázishatár pl oldatok. Heterogén, ha élesen elkülönülő fázisok vannak (fázis: amin belül az anyagi minőség azonos) pl homokos víz, olajos víz. Szuszpenzió: Példa egy heterogén rendszerre, melyben a folyadékfázisban szilárd anyag van szétoszlatva. Emulzió: Heterogén rendszer, melyben folyadékban folyadék van szétoszlatva pl jól elkevert olajos víz. Stabil heterogén rendszer esetén a szuszpenzió vagy emulzió fennmarad, nem ülepszik le pl tej: apró zsírcseppek vannak vízben, mégsem ül ki zsír a tetejére. Kolloid: olyan heterogén rendszer melyben a szétoszlatott részecskék átmérője kb 500 nm pl levegőben szálló por: ha napfény rásüt, akkor válik láthatóvá, nem szoktak csak lefelé szállni, hanem stabilan lebegnek, csak ritkán száll le.
Tyndall-jelenségre keress rá, jegyzeteld ki, az nagyon jól beleillik a kiselőadásba! Be is tudod mutatni, ha két pohár vizet veszel, és az egyikbe cseppentesz 3 csepp tejet. Egy lézerrel pl lézeres kulcstartó is jó, világíts át az egymás mellé tett poharakon. A tiszta vízben semmi nem látszik, a tejes vízben látszik a fény útja. Rákereshetsz a Rayleigh-szórásra is de az elég bonyolult téma. Nemrégi kutatás: létrehoztak kolloid méretű aranyszemcséket, és vízben szétoszlatva az "oldat" lila színű lett, erről képet itt találsz: [link]
A kolloid részecskék méretétől függ a szín.
Aztán ott vannak a felhők. Abban is kolloid méretűek a vízcseppek, ezért szórják olyan jól a fényt, hogy fehérnek látod őket.
Végül szerintem pár mondat kéne az emulgeáló szerekről. Sokan félreértik ezt a fogalmat amikor olvassák a kajás dobozokon, pedig nélkülük elég undorító lenne a majonéz. Az ugyanis víz-olaj keverék, mégsem válik szét, hanem az emulgeálószernek köszönhetően stabil emulziót képez. Ami még fontos: senki ne higgye hogy ezek ártalmas, negatív mesterséges anyagok. A majonézben az emulgeáló szer funkciót a tojássárgája látja el! Ebből azért lehet egy 15-20 perces előadást csinálni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!