Mi alapján lehet megállapítani hogy egy összetett mondat az alárendelő vagy mellérendelő összetett mondat?
Amit leírtál a lényegről, az valóban úgy van, tehát ezt csak meg kell tanulnod alkalmazni.
Mellérendelő összetett mondatnál,: mindkét tagmondatban van alany, állítmány esetleg további mondatrészek is, s így a lényeg az, hogy önmagukban is értelmesek.
Példa: Ma későn érkeztem haza és rögtön nekiláttam a tanulásnak.
Ha megnézed ezt az összetett mondatot, látod a következőt:
Ma későn érkeztem haza. Értelmes egyedül is ez a mondat.
Rögtön nekiláttam a tanulásnak. Ez is megáll egymagában.
Alárendelő összetett mondat: egy főmondatból és egy mellékmondatból áll. A főmondat önmagában is értelmes, megáll egyedül, a mellékmondat azonban nem értelmes egymagában, csak a főmondattal együtt.
Mégpedig azért, mert a mellékmondat a főmondathoz tartozó valamilyen mondatrészt magyaráz, pótol, stb.
Példa:Én már megjöttem onnan, ahová mások csak most mennek. Helyhatározói alárendelt összetett mondatunk van.
Gyakran van mutatószó, ez segít azt is eldönteni, milyen mondatrész mellékmondatban való kifejezéséről van szó.
A példában az onnan mutatószó rávezet, hogy az első mondat a főmondat, a második a neki alárendelt mellékmondat, amely itt a helyet mutatja meg.
Annyi fajta alárendelő szerkezet van, ahány mondatrész fajta, a határozói és a jelzői fajtából annyi, ahány ezekből van. Tehát idő, hely ok, mód, cél, eszköz stb.
Köszi :) Ment a zöld kéz.
Esetleg nem tudsz olyan honlapot ahol lehet gyakorolni ezt?
A mellérendelő összetett mondat
két azonos típusú tagomndatból áll (sokszor kötőszóval van összekötve a két tagmondat pl "és"-sel)
Az alárendelő összetett mondatoknál
a második tagmondat az első tagmondat
egyik mondatrészét fejezi ki
Erre van az internet. ha tanultok vmből vmmit azt mindig beütöd a goooglbe és hozzáirod, hogy gyakorlás.
például:összetett mondat az alárendelő vagy mellérendelő összetett mondat gyakorlása .
ha többet akkarsz megtudni az anyagról irj privibe.
Javítanám Erzsimama válaszát:
Nem igaz az, hogy mellérendelő összetett mondatnál mindkét tagmondatban van alany, állítmány. Például: „Esett, vizes az út”; „Piros, ne gyorsíts”.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!