11. -es töri fogalmak?

Figyelt kérdés

Sziasztok! :)

Háziként kaptunk pár töri fogalmat kidolgozni (holnap írunk belőle), de néhány nincs benne hátul a könyvben.

Letudná valaki írni 3-3 sorban összefoglalva őket?

jogállam

ráció

betelepítés

vallási türelem (azt hiszem egyenlő a vallási rendelettel)

állandó hadsereg

úrbéri rendezés

szocializmus

parlamenti rendszer

emigráció

kapitalizmus

tőkés

proletár

civil társadalom

reform

2013. jan. 20. 13:38
 1/7 bumbi02 ***** válasza:
Imádom hogy legegyszerűbb házifeladatokat is feldobjátok ide, hogy majd más megcsinálja, addig én meg pihenhetek. Igazából, annyi lenne az egész, hogy fogod, és egyesével rákeresel google-n. Másrészt tele van olyan fogalmakkal, amiket ha csak órán oda figyeltél volna, tudnod kellene.
2013. jan. 20. 13:51
 2/7 anonim ***** válasza:

A jogállam olyan állam, ahol a közhatalmat a nyilvános és írott jogszabályok tartalmának megfelelően, és a jogszabályokban meghatározott eljárások keretében, arra feljogosított szervezetek és személyek gyakorolják.

Ráció: latin=ész, ok. Újabban az értelem által végzett gondolkodás jelölésére használt kifejezés, amelyben minden emocionális és intuitív elem kirekesztődik

Betelepítés:Olyan folyamat, amelynek során az állam más országokból szervezetten hív be és telepít le

lakosokat. A magyar történelemben több betelepítés történt. Az Árpád-korban telepítettek be a

besenyıket (11. század), a szászokat (12. és 13. század), a kunokat (13. század). A 18. században

telepítette be az állam a svábokat, a Délvidékre a szerbeket.

Állandó hadsereg Olyan hadsereg, amelyet nemcsak egy hadjáratra toboroznak, hanem folyamatosan egyben

tartanak, kiképeznek, ellátnak. Európában a 17. században jöttek létre az elsı állandó hadseregek

(XIV. Lajos hozta létre az elsıt), korábban csak ideiglenesen alkalmazott zsoldosseregek voltak. Az

állandó hadsereg bevezetésével a fegyelem és a színvonal megnıtt. Magyarországon Zrínyi Miklós

(a költı és hadvezér) javasolta elıször állandó hadsereg felállítását.

Vallási türelem Az eltérı vallási nézeteket vallók tolerálása. A reformáció elıtt vallási kérdésekben nem létezett a

türelem fogalma, még kevésbé a reformáció és ellenreformáció korában. Az eltérı vallási nézeteket

vallókat üldözték. Az államhatalom is általában ellenségesen viszonyult az eltérı vallásúakhoz. A

vallási türelem Magyarországon Erdélyben jelentkezett az 1568-as tordai országgyőlésen. A 17-18.

századi ellenreformáció után II. József alkalmazta a vallási türelmet 1781-es türelmi rendeletével,

amelyben engedélyezte a protestánsoknak templom építését, és lehetıvé tette számukra állami

hivatalok betöltését.

Úrbérrendezés Mária Terézia 1767-es rendelete, az Urbárium rendezte a jobbágyok által a földesúr számára

teljesítendı szolgáltatásokat. Mária Terézia célja az állami adóalap védelme volt, ezért

maximalizálta a robotot (heti egy nap igás vagy két nap gyalogrobotban), a cenzus és ajándék

nagyságát. A rendelet alapján hajtották végre az úrbérrendezést: felmérték az úrbéres földeket,

mivel ezek képezték a jobbágyi szolgáltatások alapját, és meghatározták a felmért földek után

teljesítendő szolgáltatásokat

szocializmus:A szocializmus (latin socius = 'társ') olyan eszmei áramlatok, politikai ideológiák összessége, melyek először a 19. század folyamán jelentek meg.

civil társadalom egy olyan elméleti színtér, ahol az egyéni érdekek, célok és értékek megosztása kollektív módon történik és ahol az egyes szervezetek az államtól, a családtól vagy a piactól elkülönülnek. A civil társadalom az állam és a piac intézményeinek háttérstruktúráin túl működő társadalom alapjait képező önkéntes szociális és polgári szervezetek és intézmények összességéből áll.

1825-től az 1848. március 15-én kezdődő forradalomig ível történelmünknek az a sikerekben gazdag korszaka, amelyet "reformkornak" nevezünk.

A reform a békés, erőszakmentes társadalmi átalakulás, megújulás. A magyar reformkorban ez kiterjed a politika, a gazdaság és a szellemi élet minden területére. A tét nem kisebb, mint a nemzet újjászületése

A kapitalizmus vagy piacgazdaság olyan gazdasági rendszer, amelyben a termelési tényezők többségében magántulajdonban vannak, miket haszon elérésének céljából működtetnek, és ahol a termelt javak és szolgáltatások elosztását a túlnyomórészt a szabad piac határozza meg.

2013. jan. 20. 14:20
 3/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ. :))

Életet mentettél vele. :)

Az 1-es válaszolónak:

Hidd el, ha nem kellene kb 4x ennyi fogalmat kidolgoznom és megtanulnom, + 2 dogára készülnöm (jah és kb 200 angol szót megtanulnom), akkor keresgélnék órákig is. Csak tudod egész hétvégén csak tanulok, és nem érzem magam hibásnak azért, mert kérek 1 kis segítséget...

2013. jan. 20. 14:30
 4/7 bumbi02 ***** válasza:

Hidd el, ha nem kellene kb 4x ennyi fogalmat kidolgoznom és megtanulnom, + 2 dogára készülnöm (jah és kb 200 angol szót megtanulnom), akkor keresgélnék órákig is. Csak tudod egész hétvégén csak tanulok, és nem érzem magam hibásnak azért, mert kérek 1 kis segítséget...

Öö.. ha ennyitől be vagy táblázva teljesen, és nem tudsz egyedül dolgozni, akkor nem ajánlom az egyetemet. Egyetemen örülsz ha csak ennyi feladat lesz a nyakadban, nem beszélve az életről, ahol mások nem oldják meg a feladataidat. Érdekes hogy például én napi 10 órát dolgozok, és mégis van időm arra, hogy amit nem tudok, azt kikeressem.

De látszik hogy rá se néztél a fogalmakra, csak ide másoltad őket, mert 11.-es fejjel alapból nem kérdeznél meg olyat, hogy mi az az emigráció, a reform, a betelepítés, az állandó hadsereg, a szocializmus. Egyből a felét le lehet írni IQ-ból.

Egyszerűen unom, hogy minden második kérdező elvárja hogy mások csinálják meg a házifeladatukat. Pedig internet világában nagyjából 5 percig tartana megtalálni ezeket a fogalmakat. És akkor még kis önállóságot is vinnél a dologba.

2013. jan. 21. 00:38
 5/7 A kérdező kommentje:

Öö.. ha ennyitől be vagy táblázva teljesen, és nem tudsz egyedül dolgozni, akkor nem ajánlom az egyetemet. Egyetemen örülsz ha csak ennyi feladat lesz a nyakadban, nem beszélve az életről, ahol mások nem oldják meg a feladataidat. Érdekes hogy például én napi 10 órát dolgozok, és mégis van időm arra, hogy amit nem tudok, azt kikeressem.

1. Nem is akarok egyetemre menni, először 1 szakmát akarok szerezni. ^^

2.Addig oké, h 10 órát dolgozol, de ha jól tudom meló után nem kell házit csinálnod+másnapra tanulni. ^^

3.Az had legyen az én bajom, hogy az életemmel mit kezdek és mit hogyan oldok meg. Ez 1 egyszerű kérdés volt,(mert kellett 1 kis segítség,és szerintem ez tök normál dolog, de ha neked soha nem kellett segítség, akkor bocsi, nem tudtam h a világ legtökéletesebb emberével beszélek^^) amire kaptam normális választ. Érdekes módon csak te kötöttél bele a dologba. Nem tudom neked miért fáj ez, de nem is érdekel. Egy tipikus "kössünkbelemindenbemertezdejóérzés" ember vagy, és engem meg totál nem bír lekötni h neked mi a bajod velem. ^^

Jah, és eleged van az ilyen kérdésekből?

Nekem meg elegem van az ilyen elkeseredett kis troll emberekből, akiknek az az életcél és az adja meg a napi jó közérzetet, h beleköthet valakibe/valamibe...

A téma meg részemről le van zárva.

A válaszokat meg még egyszer szeretném megköszönni a másik kommentelőnek. Tényleg életet mentettél vele :))

2013. jan. 21. 15:36
 6/7 bumbi02 ***** válasza:
Akkor sok sikert az élethez ilyen jó teherbíró képességgel:) És teljesen mindegy, hogy szakmát tanulsz-e vagy egyetemen. Én mindkettőn részt vettem, és ha rendesen akarod csinálni, oda kell tenni magad. Sok sikert.
2013. jan. 21. 22:10
 7/7 A kérdező kommentje:

Hidd el, odateszem magam ^^

Rendes vagy h "aggódsz", de fölösleges ^^

2013. jan. 22. 15:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!