Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Segítettek a matek háziban...

Segítettek a matek háziban létszíves?

Figyelt kérdés

az a feladat hogy :

Milyen számjegyre végzőzik n únio N+ (tehát valami únijóa a természetes számoknak) szám esetén :

a)10n + 4

b)10n + 32

c)5n+1

semmit nem értek belőle :(

2013. jan. 20. 12:32
 1/5 anonim ***** válasza:

Úgy látom, neked nemcsak a matek nem megy...

Először is, az valószínűleg 'n eleme N+'.

a, 4-esre

b, 2-esre

c, 1-esre vagy 6-osra

2013. jan. 20. 12:45
 2/5 anonim ***** válasza:
Elég furcsa iskolába járhatsz, ha ilyen feladatokat csinálsz, írni meg nem tudsz. A kérdést eleve hülyén adtad meg, így még annyira sem érthető.
2013. jan. 20. 12:48
 3/5 A kérdező kommentje:

véleményt nem kérdeztem..

bírom az ilyen sok bal faszt.

nem is az eredményt kértem csak h meg értsem . de már meg értettem tehát..

2013. jan. 20. 16:19
 4/5 anonim ***** válasza:

Az ilyen feladatoknál mindig érdemes táblázatot készíteni, mivel egy idő után ismétlődni fog a sor. Érdemes mindig a szorzótagig (ezekben az esetekben 10-ig és 5-ig) megnézni.

Az elsőre:

n=1-re 14, ez 4-re végződik

n=2-re 24, ez 4-re végződik.

.

.

.

Láthatod, hogy mindegyik 4-re végződik, ezért tetszőleges n-re ez a szám 4-re fog végződni.

A b-t ugyanígy kell megcsinálni.

c-nél:

n=1-re 6, ez 6-ra végződik

n=2-re 11, ez 1-re végződik

n=3-ra 16, ez 6-ra végződik

n=4-re 21, ez 1-re végződik

n=5-re 26, ez 6-ra végződik

Ilyenkor meg kell találni a szabályt. Látható, hogy ha n páros, akkor 1-re, ha n páratlan, akkor 6-ra végződik.

Az előttem szólók pedig azért nem értették a feladatot, mert elírtad. Feltételezem, hogy egy e-szerű szimbólum volt n és N+ között, de az nem uniót, hanem elemet jelent: n eleme N+. Uniója csak két halmaznak lehet.

Ha valamit nem értesz, nyugodtan keress meg privátban!

2013. jan. 20. 20:39
 5/5 A kérdező kommentje:
nagyon szépen köszönöm.:)
2013. jan. 21. 22:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!