Nyelvtan házi segítség?
Kaptam egy házi feladatot, amit sajnos nem nagyon értek. A kérdés a következő: "Egy ige paradigmájába hány szóalak tartozik?"
Előre is köszönöm a válaszokat. :)
Ja, és még annyi, hogy egy szám nem elég... Le tudnád írni hogy miért ennyi? Vagy tudsz adni egy linket?
Köszönöm szépen a választ! :)
Találtam egy ilyet, de légyszi, ne nevess ki, a világon semmit nem értek belőle.
"a mondatban az ige nem önmagában áll, hanem öt kötelező jelentésmozzanatot hordoz - cselekvés módja; ideje; cselekvők száma és személye; tárgy határozottságának jelölése
egy-egy ige alakrendszerében legkevesebb 37 alak lehet, a tárgyas igéknél ez a szám 80"
Ez a mondat már értelmesebbnek tűnik:
"Egyes szófajok ragozási sorai a paradigmák."
alatta meg felsorolja az igeragozást, névszóragozást -- nyugtass meg, ez ugye nem általános iskolás anyag?
Ja, innen szedtem:
ikes ragozás eredetileg alaki különbözőségével jelentésben is különbözött
tigi5 válasza egész normálisnak tűnik.
Link: Magyar értelmező kéziszótár/Tájékoztató/A magyar szóragozás alapmintái/Igei minták
1–6: kijelentő mód, jelenidő, alanyi ragozás:
ápolok, ápolsz, ápol, ápolunk, ápoltok, ápolnak
7: kijelentő mód, jelenidő, 2. személyű tárgyra utaló alak: ápollak
8–12: kijelentő mód, jelenidő, 3. személyű határozott tárgyra utaló ragok:
ápolom, ápolod, ápolja, ápoljuk, ápoljátok, ápolják
(Oké, ezt nem értem, itt az „~om”-ot és az „~od”-ot egybevették. Akkor lehet, hogy több lesz a válasz, mert később is egybe veszik az 1. és a 2. személyt… Ezt majd kérdezd meg a tanárodtól, hogy miért van így, aztán írd meg! 72-es kiadású a szótáram.)
13–16: kijelentő mód, múltidő, alanyi ragozás
ápoltam, ápoltál, ápolt, ápoltunk, ápoltatok, ápoltak
17–20: kijelentő mód, múltidő, tárgyas ragozás:
ápoltalak, ápoltam, ápoltad, áplta, ápoltuk, ápoltátok, ápolták
21–25: feltételes mód, jelenidő, alanyi ragozás:
ápolnék, ápolnál, ápolna, ápolnánk, ápolnátok, ápolnának
26–29: feltételes mód, jelenidő, tárgyas ragozás:
ápolnálak, ápolnám, ápolnád, ápolná, ápolnánk, ápolnátok, ápolnák
30: főnévi igenév: ápolni
31–35: felszólító mód, jelenidő, alanyi ragozás:
ápoljak, ápolj, ápoljon, ápoljunk, ápoljatok, ápoljanak
36–39: felszólító mód, jelenidő, tárgyas ragozás:
36: ápoljalak, ápoljam, 37: ápold, 38: ápolja, 39: ápoljuk, ápoljátok, ápolják (HŰŰ-LYEE BŐŐL-CSÉÉ-SZEK!)
40–42: melléknévi igenevek:
ápoló, ápolt, ápolandó
43–44: határozói igenevek:
ápolva, ápolván
45–46: ható származékok:
ápolhat, ápolható
47: cselekvést jelentő főnévi származék:
ápolás
És akkor kimarad például a gyakorítóalak: ápolgat;
a műveltető alak: ápoltat
mozzanatos: füttyent
visszaható: fésülködik
Szóval fene tudja, és bocsánatot kérek (vakon bíztam a könyvemben…) tigi5 válasza tényleg hasznosnak tűnik.
Hűűűűűűűű, kedves #5., ha ilyen könyvem lenne, én is vakon bíznék benne. :)
Nagy kár, hogy csak egy zöld kezet lehet adni, erre szívem szerint egy tucatot nyomnék.
(Belekukucskáltam az értelmező kéziszótárba, tényleg benne van mind a 47. - Kimondhatatlanul boldog vagyok, hogy nekem nem kellett ilyet tanulnom. - Még mondja valaki, hogy a kornak nincsenek előnyei:)))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!