Fizika feladat! Help?
A feladatmegoldás menete érdekelne. :)
Előre is köszönöm.
Jelöljük a csőbe kerülő vízoszlop magasságát v-vel. v bizonyára kevesebb, mint 2/3 m.
Tudjuk, hogy a bezárt levegőoszlopra igaz, hogy p·V állandó (mert állandó a hőmérséklet). Ez most azt jelenti, hogy p·L állandó, ahol L a levegőoszlop magassága, p a nyomása.
L₀ = 1m, amikor még a szabad levegőn van a cső. Ekkor p₀ = 100 kPa (mondjuk)
L₁ = 1m − v, amikor bent van a vízben. Az ehhez tartozó nyomás p₁. v és p₁ is ismeretlen.
Ezt az egyenletet tudjuk ebből:
p₀·L₀ = p₁·L₁
100 kPa · 1m = p₁·(1m - v)
A mértékegységeket elhagyva (mindegyik vagy kPa vagy méter):
100 = p₁(1-v)
A légnyomás nem volt megadva, feltételeztem, hogy jó közelítéssel 100 kPa
A h magas vízoszlop nyomása így számolható:
A=1 m² területű, h magas vízoszlop térfogata: V = A·h
Tömege: m = A·h·ρ = A·h·1000 kg/m³
Súlya: F = m·g ≈ A·h·10000 N/m³ (g=10 m/s²-tel számolva)
Nyomása: p = F/A = h·10 kPa/m (ha h mértékegysége méter, akkor kPa jön így ki)
Meg is lehet jegyezni, hogy 10 méterenként 100 kPa, vagyis kb. 1 atm a nyomásnövekedés, ahogy megyünk le a tengerben.
A külső légnyomás plusz a víz nyomása egyensúlyban van a belső levegő-nyomás plusz a belső víz-nyomással.
p₀ + 2/3·10 kPa = p₁ + v·10 kPa/m
A mértékegységeket mostantól elhagyom, minden méter meg kPa.
100 +20/3 = p₁ + 10v
És az előbb már feírtuk a másik egyenletet:
100 = p₁·(1-v)
Ez a két egyenletünk van két ismeretlennel, ebből v kijön: kb. 5 cm, de számold ki pontosan.
"Gyakori" kérdések.hu :D
Az asszony azt mondta 2cm víz marad a pohárba. Belekötöttem mert zavar ez a meghatározás! Rákerestem ide találtam és talán kiszámolom neki :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!