Hogyan kell ezt megoldani, úgy hogy átalakítom másodfukúvá?
(x+3)negyediken4-2(x+3)négyzeten2-63=0
bocsi de nem engedte felülre tenni :)
Az a legegyszerűbb, ha az (x+3)^2 -et elnevezed valamivel, pl legyen ez 'a'. Így az egyenletet a következő:
a^2 - 2a - 63 = 0
Ez már másodfokú egyenlet, a megoldóképlettel megoldod, majd a megoldás(oka)t egyenlővé teszed az (x+3)^2-nel, megkapva ezáltal a keresett x-et.
Ne haragudjatok, de ne értem.
Esetéeg teljesen vezetenéd ée nekem sorba, ha megkérlek? :)
(x+3)^4-2(x+3)^2-63 = 0
Feltételezem ez akar lenni, de használd a ^ jelet.
mivel másodfokút kell csinálnod, ezért bevezetsz egy új ismeretlent az (x+3)^2 helyére. Legyen mondjuk a=(x+3)^2.
(a te nyelveden ez: "a =(x+3)négyzet2"...
Ez azért kell, mert így az első tag az a^2 lesz, mivel az (x+3)^2 van még négyzeten, tehát az "a" van a négyzeten. A második tag pedig "a" lesz, hiszen annak a helyére vezettük be.
Így a másodfokú egyenleted így néz ki:
a^2-2a-63=0
a gyökök:
9 és -7
tehát:
9=(x+3)^2 /gyököt vonsz/
3=(x+3)
x=0
a másiknak pedig a valós számok halmazán nincs megoldása, mert gyök alatt szerepel a -7 (külön megjegyzem, hogy így jelöljük: sqrt(-7)), ami ugye nem értelmezhető.
Ennyi
A lényeg, hogy a jobb átláthatóság érdekében új változót vezetünk be.
Vagyis elnevezzük a (x+3)^2-t "a"-nak.
Ekkor így fog kinézni az egyenletünk, ha beírjuk "a"-t: a^2-2a-63=0. Így mindjárt másodfokú lett, amit a megoldóképlettel megoldunk.
Ebből a=9 (a másik megoldás negatív lenne, ami lehetetlen, mert "a" négyzetszám.
Tehát a=9, vagyis (x+3)^2=9, ebből x=0 vagy x=-6
6. vagyok.
#5. megoldásának a vége hibádzik csak kicsit:
tehát:
9=(x+3)^2 /gyököt vonsz/ --> ha gyököt vonsz, akkor a jobb oldalnak az abszolútértéke fog maradni, tehát:
3=|x+3| és ebből 2 eset van
1. eset: 3=x+3 --> x=0
2. eset: 3=-(x+3) --> x=-6
Tehát nem csak x=0, hanem x=-6 is helyes megoldás!!!
hát tuti velem van a baj de így se értem...
nekünk a tanár arról vagyrtgyogott hogy ha a x^4 az= y^2
x^2=y
totál belezavarodtam
meg hogy akkor az x1
x2
x3
x4 mennyi? hát.. :(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!