Van egy 300literes akváriumod. Vödrökkel akarod feltölteni, egy vödörbe 4,5 liter víz fér. Egy vödröt 2,75 másodperc alatt öntesz az akváriumba. Hány vödör víz kell? és mennyi idő míg ezeket beletöltöd?
Szia, Laura :)
Nem vagyok matekzseni, de ehhez a feladathoz nem is kell annak lenni. Csak ne ijedj meg tőle. :)
Szépen, lassan, sorban kell menni. Először is értelmezd a feladatot, és gondold át, tervezd meg, hogyan tudnád kiszámolni a kért adatokat.
Melyik lesz az első, amit ki tudsz számolni a meglévő adatokból? Azaz melyik kérdésre fogsz tudni előbb válaszolni?
Írd ki az adatokat a szövegből, majd végezd el a szükséges műveletet.
Ha ez megvan, akkor már a 2. számoláshoz is megvannak az adataid...
Ha leírod kommentben a levezetést és az eredményeket, akkor megmondom, jól csináltad-e. :)
Ha elakadsz valahol, szólj nyugodtan, segítek. :)
Olvastam a privátodat; azért itt válaszolok, hogy mások láthassák, hogy már rajta vagyunk az ügy megoldásán, és ne töltsék feleslegesen az idejüket ezzel a kérdéssel. :)
Tehát:
1. A szöveges feladatoknál mindig fontos a szöveg értelmezése.
Képzeld el a leírtak alapján a helyzetet; tulajdonképpen ez olyan, mint egy mese. Én úgy is szoktam hívni a szöveges feladatokat, azaz matekmesének. :D
2. Kiemeljük a számunkra fontos adatokat. Mivel itt láthatóan két kérdés / feladat van, ezért először csak az elsőhöz szükségeseket.
Az akvárium űrtartalma 300 liter.
A vödör űrtartalma 4,5 liter.
Ezt rövidítve így tudod lejegyezni magadnak:
a = 300 l
v = 4,5 l
3. Tervezés: átgondoljuk, hogyan tudjuk kiszámolni, hány vödör víz fér az akváriumba. --> Egy vödör 4,5 l, 2 vödör 9 l, 3 vödör 13,5 l, 4 vödör 18 l stb. Tehát a kérdés az, hogy hánySZOR kell átönteni a vödörből a vizet, hogy az akvárium tele legyen.
Ezt megfordítva is kérdezhetjük: hányszor fér bele a vödörnyi víz az akváriumba?
--> Erről eszünkbe jut, hogy a BENNFOGLALÁS műveletet kell használnunk. Ezt többnyire OSZTÁSnak szokták hívni. Tehát megnézzük, hogy egy nagyobb valamiBEN hányszor fér el egy kisebb valami.
Nos, most már te jössz. :)
Ha megvan, mehetünk tovább. :)
67 vödör jött ki!!
a másik kérdés még nem tiszta!
Így van. :)
Mert 300 : 4,5 = 66,67
kerekítve 67 vödör.
És akkor:
1. Adatok kiírása:
1 v = 2,75 s
67 v = ? s
2. Megoldási terv:
Ha 1 vödör vizet 2, 75 másodperc alatt öntesz az akváriumba, akkor 2 vödör vizet 2,75 + 2,75 másodperc alatt; írhatjuk így is: kétszer 2,75 másodperc alatt. (2 x 2,75 s alatt.)
Akkor hogyan számolod ki, hogy mennyi idő kell a 67 vödör víz átöntögetéséhez? :)
Majd kérem az eredményt. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!