Mi az a fejlődési lap (percentil)?
Csecsemő szakos hallgató vagyok és nemrég tanultunk a percentilről elméletben:A növekedési standardok – referencia percentilisek – segítséget nyújtanak annak
megítéléséhez,hogy egyrészt a vizsgált gyermek testtömege, testmagassága mennyire felel meg életkorának,
másrészt, hogy a test magasság és testtömeg között milyen összefüggés van.
Viszont azt nem tudom,hogy a táblázatot hogyan kell használni és hogyan kell lenézni az adatokat? valaki eltudná magyarázni?
Köszönöm!
Az első linken lévő első képet TT és Th potenciális görbét el tudom mondani.
De hozzáteszem, nem vagyok orvos vagy ilyesmi, de a matekhoz értek, meg a statisztikához kicsit :)
Ez két különböző táblázat, látod a közepén azt a fehér vonalat, csak azért van egy oldalon a két táblázat, hogy ne kelljen 2 oldalt nyomtatni. A két grafikont külön-külön kell nézni és értelmezni.
Ugye mivel grafikon ezért a tengelyeknek jelentősége van.
A fölső grafikonon a vízszintes tengely mutatja az életkort, a függőleges a magasságot.
Míg az alsó grafikonnál a vízszintes szintén életkor, de a függőleges a súlyt mutatja.
Jobbra a vonal végén látod ezeket a számokat, hogy 3-10-25 stb.
A 3 azt jelenti, hogy a csecsemők 3%-a van a vonal alatt.
10, hogy a 10% van az adott vonal alatt.
97 értelemszerűen, hogy 97% van alatta, és akkor logikusan 3% fölötte.
Na most mit is jelent, hogy alatta.
A fölső grafikonon:
A 3-as vonal születésnél 47-nél van
Az 50-es 51-nél
A 97-es 55,5-nél
Ez azt jelenti, hogy a babák 3%-a születik kevesebb, mint 47 centivel.
50% születik kevesebb, mint 51 centivel. (Az 51 centi van 'középen' )
És szintén 3% születik több, mint 55,5 centivel.
Használat:
Megnézed a baba életkorát és a hosszát.
Ez egy pont, amit be tudsz jelölni a képen.
Például behoznak egy gyereket. 9 hónapos, megméred 76cm.
Ez a kék pont a rajzon:
Megnézed, hogy milyen vonalaknál van, 75 és 90 között. Azt jelenti, hogy ez a gyerek magasabb, mint a korosztályának a 75%-a, de nincs a felső 10%-ban.
Mivel nem vagyok orvos, így nem tudom, hogy ez mennyire jó.
De szerintem ő egy normális gyereknek tűnik.
A következő gyerek majdnem 1 éves és 73 centi.
Piros pont.
10-25 között van.
Vagyis legalacsonyabb, 25%-ba tartozik, de nem tartozik a legalacsonyabb 10%-ba. Ő kicsit alacsony, de azért szerintem még normális.
Végül a harmadik gyerek 1,5 éves és 76 centi. Zöld pont.
Ez a gyerek a legalsó 3%-ba tartozik. Itt erős lehet a gyanú, hogy valami gond van. Hiányzik a rendes táplálkozás, vagy valami betegség miatt nem nő a gyerek.
Persze ekkor is kiderülhet, hogy azért kicsi, mert a szülei is nagyon alacsonyak.
Vagyis leméred a gyereket, ha az 50-es vonal környékén van, akkor az a gyerek pont átlagos.
Ha a 25-75 között, akkor a középső 50%-ban van, feltehetőleg normálisan nő a gyerek.
10-25 illetve 75-90 között a gyerek kissé alacsony, vagy magas. Itt nem tudom, mit kell csinálni, ezt kérdezd meg egy orvostól, hogy gyanakodni kell-e, vagy nem kell kétségbe esni.
90 fölött illetve 10 alatt már véleményem szerint érdemes megnézni, mi van a dolgok hátterében.
Remélem, tudtam segíteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!