Fizika forgómozgás?

Figyelt kérdés

egy motor 25 1/s^2 szöggyorsulással indul. mekkora a szögsebesség 4 s múlva? (ez kitudtam számolni, 100 lesz) mekkora a szögelfordulás ez idő alatt? ez nekem 22917-re jön ki ami pont a kétszerese a megoldásnak de miért?

és egy másik is itt van ami meg a felére jön ki: mekkora forgatónyomaték hat arra a 100 kg*m^2 tehetetlenségi nyomatékú testre amely nyugalomból indulva 10 s alatt 50 fordulatot tesz meg? és ez nekem 314 N*m-re jön ki a 628 helyett, valaki levezetést legyen szíves írjon

2012. nov. 20. 14:33
 1/2 bongolo ***** válasza:

Bizonyára úgy számoltal, mintha a 100-as szögsebességgel menne végig. Pedig 0-ról indul, és csak folyamatosan nő addig.

Ezt a képletet kell használni:

φ = 1/2·β·t²

(φ a szögelfordulás, β a szöggyorsulás, t persze az idő)

Ebből radiánban jön ki az elfordulás, de azt már tudod...

(Ha megnézed, van benne β·t, ez éppen a végső szögsebesség, szóval 100. Az szorozva van még t-vel, ezt számoltad te, aztán az egész osztva van kettővel. Te nem osztottál, azért lett a duplája.)

Az egyenletesen gyorsuló mozgás által megtett út is hasonló képlettel megy. Abból lehet megjegyezni, ha arra még emlékszel:

s = 1/2·a·t²

Másik:

Itt is 0-ról indul, 50 fordulatot (teljes kör, 2π) tesz meg, tehát φ=50·2π

Ugyanaz a "gyorsuló körmozgás szögelfordulása" képlet kell most is:

φ = 1/2·β·t²

100π = 1/2·β·10²s²

β = 2π 1/s²

Neked bizonyára a fele jött ki, mert nem számoltál az 1/2-del, mint az előbb sem.

Ebből már a forgatónyumaték ugyanúgy megy, mint ahogy eddig is számoltál.

M = Θ·β

(M a forgatónyomaték, Θ a tehetetlenségi nyomaték, β a szöggyorsulás. Nem biztos, hogy ezekkel a betűkkel jelöltétek őket!)

M = 100 kgm²·6,28·1/s² = 628 Nm

2012. nov. 20. 18:31
 2/2 A kérdező kommentje:
nagyon szépen köszi most már értem
2012. nov. 20. 18:54

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!