5. -es nyelvtan mássalhangzó törvényszerűségek?
Tudnátok segíteni nekem? Ezekben a szavakban meg kéne állapítani a mássalhangzó törvényszerűségeket.Az tudom,hogy mi a "probléma" a szóban,de mi a törvénye?
madárhanggyűjtés - nggy (torlódás)
céljából - lj (?)
feleségemmel - mm (teljes hasonulás írásban jelölt)
fejhallgató - llg (torlódás)
látcső - tcs (teljes hasonulás írásban jelöletlen ? )
lógtak - gt (összeolvadás ? )
akkor - kk teljes hasonulás írásban jelölt)
megfelelt - gf (összeolvadás ? )
szakadékba - kb (összeolvadás ? )
sziklarepedésekbe - kb (?)
percre - rcr (torlódás)
Most hatodikos vagyok,de az egész osztály bajban van a tavalyi anyag miatt,nem igazán tudjuk...valamit értek,és van amit nem.A fenti szavakhoz ezek a törvények lehetnek :
Torlódás,kiesés,összeolvadás,rövidülés,teljes hasonulás írásban jelöletlen,teljes hasonulás írásban jelölt,részleges hasonulás képzés helye szerint,részeleges hasonulás zöngésség tekintetében zöngétlenedés,részleges hasonulás zöngésség tekintetében zöngésedés.
Köszönöm a segítséget!:)
" az egész osztály bajban van a tavalyi anyag miatt,nem igazán tudjuk" tanuljátok meg és ne tőlünk kérdezzétek
jobb ha megtanuljátok most mert ha akartok érettségizni 12.be szívtok mert pl:. mi az elmúlt 3 évbe nem tanultunk semmit és most hajtanak be rajtunk mindent... /és így egybe rohadt sok/
Szerintem:
madárhanggyűjtés: torlódás
céljából: írásban jelöletlen teljes hasonulás
feleségemmel: írásban jelölt teljes hasonulás
fejhallgató: rövidülés
látcső: írásban jelöletlen teljes hasonulás
lógtak: zöngésség szerinti részleges hasonulás, de ha létezik külön zöngétlenedés (én ilyet sosem tanultam), akkor az.
akkor: írásban jelölt teljes hasonulás
megfelelt: zöngésség szerinti részleges hasonulás/ zöngétlenedés
szakadékba: zöngésség szerinti részleges hasonulás
sziklarepedésekbe: zöngésség szerinti részleges hasonulás
percre: ezt az egyet nem tudom, lehet torlódás, bár ilyenről sem hallottam soha, és az interneten sem találtam mi ez pontosan, viszont mivel mást nem találok benne, torlódás lehet.
Nagyon köszönöm!
Ha bármi problémám lenne,írok!:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!