Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Deriválásnál ez mit jelent?

Deriválásnál ez mit jelent?

Figyelt kérdés

Pl.:

Az elmozdulás időbeli deriváltja a sebesség. Hogy jön ki az elmozdulásból a sebesség? Illetve ha azt mondjuk, hogy F= dI/dt, akkor ezt a hogy kell elvégezni? És mit jelent ha az egyenlőségjel alá még egy vonalat húzunk?

2012. nov. 1. 13:19
 1/4 anonim ***** válasza:

A még egy vonal az egyenlőség alatt az azonosság jele.

Két logikai kifejezést azonosnak (azonosan egyenlőnek) tekintünk, ha

logikai értékük a bennük szereplő logikai változók bármely értékére azonos.

Az azonosság jele ≡.

Az elmozdulásból úgy jön ki a sebesség, hogy egyre kisebb szakaszokat veszel az elmozdulásból, és a hosszukat (illetve x,y és z irányú komponenseiket külön-külön) elosztod az elmozduláshoz tartozó időtartammal. Ha az így kapott

∆s/∆t hányados ∆t→0 esetén tart valami számhoz (létezik határértéke), akkor ez a "v" pillanatnyi sebesség v=ds/dt az útnak az idő szerinti deriváltja.

Ugyanígy, ha felírod egy mozgó test I impulzusának a változását, és az elosztod az időtartammal, akkor

lim ∆I/∆t= dI/dt = F

∆t→0

megkapod a pillanatnyi erőhatást.

2012. nov. 1. 13:56
 2/4 A kérdező kommentje:
Köszi a választ. Én ezt nem értem, hogy egyszer van a deriválásnak a ´ jelzése meg a d-s, de gondolom, hogy a (s/t)´ nem lesz egyenlő a ds/dt-vel és ez zavar meg engem.
2012. nov. 1. 17:02
 3/4 A kérdező kommentje:
Meg például a*2*t^2+v0*t+x0 képletnél, az hogy idő szerint deriváljuk mit tesz? csak a t-ket deriváljuk? vagy azokat hagyjuk ki? ezt se értem
2012. nov. 1. 17:12
 4/4 A kérdező kommentje:
a/2*
2012. nov. 1. 19:00

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!