Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Ha az elektromos erőre kapok...

Ha az elektromos erőre kapok egy bizonyos értéket és előtte van egy mínusz az nem az a számbeli értékre vonatkozik hanem arra, hogy taszító vagy vonzó erő és ezért ha számolunk eredő erőt vele akkor nem vesszük figyelembe a mínusz előjelét?

Figyelt kérdés
Az eredőnél úgy értem,hogy pl van egy vele ellentétes irányitású vektor és az eredőjet ugy hatarozom meg h megallapitom a plusz előjelűből és negatív előjelűből h melyik a nagyobb(nem a számértékre vonatkozik hanem a tasztitás vonzás)és akkor a síma értéküket plusz minuszos nélkül a nagyobból a kisebbet kivonom??? Pl van egy -5N el erőm meg egy 3 N el erő melyek ellentétes irányitásuak egyvonalba vannak ugye egy egyenesen akkor az eredő 3-5 azaz -2N?
2012. okt. 22. 18:15
 1/2 bongolo ***** válasza:

Igen, lehet így is fogalmazni, de ez pont ugyanaz, mintha előjelesen összeadod őket: (−5) + (+3) = (−2)

Ahogy te csináltad, az se rossz persze, sőt, az erőknek természetesen nincs előjelük, csak irányuk van. Szóval valójában a fizikai folyamat pont az, amit te írsz. Viszont sokszor egyszerűbb előjellel számolni.

Érdekes kérdés az is, hogy mi a pozitív és mi a negatív. Válasz: Ez teljesen mindegy! Kell választani egy pozitív irányt, és utána ahhoz képest mondani mindenről, hogy plusz vagy mínusz.

2012. okt. 23. 00:10
 2/2 bongolo ***** válasza:
Hoppá, a végére elfelejtettem, hogy elektromos erőkről van szó. Amit az irányra írtam, az ott már nem igaz! Normál erőknél igaz, hogy akárhogy megválaszthatom a pozitív irányt. Elektromos töltéseknél a q töltésre ható erő előjele akkor pozitív, ha taszítja a másik. ... ott kicsit bele tud bonyolódni az ember...
2012. okt. 23. 00:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!