Miért nehéz letekerni a befőttes üvegnek a tetejét?
Figyelt kérdés
2012. okt. 1. 18:37
2/2 bongolo válasza:
Részletesebben:
Belül kicsi a nyomás (ha nem is vákuum), kívül pedig légnyomás van. Ezért a nagyobb külső nyomás rászorítja a tetőt az üvegre.
Belül azért lett kicsi a nyomás, mert az üvegbe forró befőttet töltöttek, aztán lezárták a tetővel. A befőtt fölötti levegő is forró volt. Ahogy lehűlt, csökkent a nyomása (p/T állandó, Gay-Lussac-törvény).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!