Milyen hatással lehet a hőmérséklet változás egy ingaóra járására? Illetve miért készítik vékonyra a hőálló üvegedények falát?

Figyelt kérdés
Köszi :)
2012. szept. 9. 16:12
 1/3 anonim ***** válasza:

az inga karjának hossza a hőtágulás miatt változik hőmérséklet változás hatására. ezáltal rövidül, vagy hosszabbodik a lengésideje.


ugyanúgy a hőtágulás miatt. ha az edény belsejében nem azonos hőmérséklet uralkodik, mint körülötte, akkor az edény falának külső és belső oldal sem lesz azonos hőmérsékletű. ha pedig nem azonos hőmérsékletű, akkor máshogyan is tágul. minél vastagabb a fal, annál nagyobb a hőmérséklet különbség és annak nagyobb a hőtágulásbeli különbség is. ez a különbség úgy nyilvánul meg, hogy az egyik (a hidegebb) oldalon húzóerő, a másikon (a melegebb) nyomóerő ébred magában az anyagban, mert valójában egyazon anyag két oldala, "össze vannak nőve" és gátolják egymás nyúlását. ha ezek az erők elég nagyok, akkor simán széttépik magát az anyagot.

2012. szept. 10. 00:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 anonim válasza:
A megoldások benne vannak a könyved hátuljában! :))
2012. szept. 10. 18:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/3 A kérdező kommentje:
Már én is rájöttem! :)
2012. szept. 10. 19:23

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!