Hogyan lehet kiszámolni valaminek a rezonancia frekvenciáját?
Határeset ám, nem tudom, hogy a videón lévő hangot mivel generálták, valószínűleg több mint 5Hz.
Mellesleg a hanggenerátor program, melyek letölthetők, igen alacsony, és magas frekvenciákon nem adják ki a valódit.
Tehát akár az is elképzelhető, hogy még a 25kHz -es hangot, meg a 2Hz-et is hallja az ember.
Ha van egy rendes hanggenerátor, ott kb. észrevehető, hogy 5-15 Hz a határ. (Személyenként függő), felfelé meg 18-20 kHz.
kérdésedre rátérve, ha az alacsony frekvenciájú hang elegendően nagy teljesítménnyel bír, akkor igen, érezhető, akár halálos is lehet.
Különösen a szív tekintetében, ha annak frekvenciájával épp megegyezik a frekvencia.
Pontosan, a frekvencia mellett minden a hangteljesítménytől függ. Hogy mit lehet érezni, nem tudom, nem volt még olyanban részem.
De gondolom, ha valakivel elvégeznék ezt a kísérletet, először rezgésbe jönnének a belső szervek, és szívritmuszavart okozna. Később teljesen leállítaná a szívet.
Ezután a teljesítmény további növelésével leszakadnak a belső szervek, puhább testrészek, stb. Végül pedig az egész kísérleti alany apró cafatokra szakadna.
A kísérletet elvégezték már üvegpohárral.
A sajátfrekvenciájának megfelelő hangot generáltak, végül a pohár szétrepedt.
Amikor berezonál az üveg, csak azért nem törik ki, mert nincs elegendő hangintenzitás, azaz kevés az egységnyi felületre jutó teljesítmény.
Decibelt nem tudok konkrétan mondani, próbáld meg talán kiszámítani ablaküvegre.
Az állatokra nézve is kb. ez az 5-7 Hz es hang lehet veszélyes.
Azonban az infrahangnak a hatásait még a mai napig vizsgálják, és sok esetben a vélemények is megoszlanak.
Például a vízben élő állatok képesek érzékelni ezt az alacsony frekvenciát (lökéshullámok) ezzel megtudva pl. egy szökőár közeledtét.
Találtam egyébként egy érdekes újságcikket 1968-ból, igaz német, de érdemes elolvasni:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!