Matek érettségin hány tizedes jeggyel kell számolni?
Azt tudom, hogy a trigonometriánál 4tizedesjegy pontossággal kell mindig számolni, de mondjuk sima síkgeometriában is 4-el?vagy 2-el? és ha a számológéppel pontos értékkel számolok, a papíron pedig nincs ott az egész akkor levonnak pontot(mert így az eredmény pl lehet hogy nem a papíron levő számból jött ki)?
Ha nem írják, hogy mennyire pontosan adjam meg az eredményt akkor is 2 tizedesjegyig kell?
Vagy ha azt írják, h pl méterben adjam meg és 2551mm jön ki, akkor azt írjam 2,551méter vagy 2,55méter vagy 3méter??
2,551nél csak akkor írj három métert ha kéri hogy kerekítve add meg.
ha mondjuk az eredmény 55,6874685416 akkor én 55,687-et írnék de ha pontosan 55,6874 és nincs több számjegy akkor kiírnám :D szóval szerintem 3 tizedesjegyig kell kiírni középszinten.
azért meg nem vonnak le pontot hogy pontos értékkel számolsz és a lapon nincs végigírva,ja és a pít szerintem jó ha 3,14-nek írod (de nem értem miért kell, én mindig csak a jelet írom le a számológépbe meg van pontos érték)
Húha, nekem ilyennel sose volt problémám :)
Egyedül fizikából jött elő, hogy hány tizedesjeggyel számoljunk.
Ha elvileg jó a számításod, akkor nem fognak belekötni, hogy 2 vagy 4 tizedesjegy. Ha nincs rá külön okod, szerintem elég a 2.
Számológépen ha "benne maradt" az eredmény, akkor vinném tovább, szóval ezzel se törődnék, hogy néha pontos érték, néha 2 tizedesjegyest ütök be.
Ha az jön ki 2551mm azt hagyjad 2,551 m-nek
ha az van, hogy 2551,2354 akkor azt írhatod 2,55-nek.
2,55 és 3 között 17%-os eltérés van, amit csak akkor tehetsz meg, ha odaírják, hogy egészre kerekítve kérik a választ.
Na látom, van még bőven hiányosság.
Alapszabályok:
1. A kerekített értékek alapesetben 2 tizedesjegyig számolandóak.
2. Ha a feladatban kiírták a pontosságot (pl. 1 tizedesjegyíg kerekítsen) akkor az eredmény megadásakor a kiírás figyelembe vételével kell eljárnunk.
3. A végeredmény mértékegysége mindíg az legyen, amiben a kiinduló adatok is meg vannak adva, és ezekhez értelmezzük a pontossági követelményt. Ha a kiinduló adatok mértékegységei vegyesek (átváltás szükséges), akkor a végeredmény a legalkalmasabb mértékegység legyen.
4. Ha egy összefüggésben pi értéke szerepel, akkor a képletben a pi értékét tilos 3,14 -el azonosan egyenlővé tenni.
Vagyis soha ne írd be a képletbe pi helyére, hogy 3,14 hanem kizárólag csak a szimbólum írható be.
Kiszámoláskor természetesen a számológépedbe beírhatod a 3,14-et, de ha van rajt pi szimbólum, akkor azzal is számolhatsz.
"De ha többször van ilyen szám pl, mint 3,4553, ami ugye 3,46 vagy 4,1551, ami 4,16 akkor már végső eredmény is eltér több századdal."
Ezek a több századok semmit nem befolyásolnak. Nincsenek olyan hosszú számítások, hogy emiatt térjen el az eredményed érdemben attól, ami a megoldókulcsban van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!