Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Hogyan tudom megoldani ezeket...

Hogyan tudom megoldani ezeket a kombinatorikai példákat?

Figyelt kérdés

Van egy ilyen példám: Van 3 ellenőr, és 3 buszt kapnak ellenőrizni. Hányféleképpen lehet? Az eredmény 81? Miért?

5 utazó 3 kupéba száll be. Hányféle képpen tehetik meg ezt?

16 egyforma gumicukor van, amit szét kell osztani 4 gyerek között. Hányféleképpen tudjuk megoldani, hogy minden gyerek legalább 2-tőt kapjon?

2012. ápr. 25. 19:25
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem az elsőre nem 81 a válasz, ezt a megoldókulcsban volt, vagy hol?

3 ellenőrt kell 3 helyre szétosztani minden lehetséges módon:

3!=6 féle képpen lehet

2012. ápr. 25. 20:36
 2/6 bongolo ***** válasza:

Az elsőt nem tudom. Nincs a feladat rendesen specifikálva, szóval hogy minden ellenőr 1 buszra száll-e csak fel, meg hogy minden buszra fel kell-e szálljon valaki, stb. Ami eseteket próbáltam, abból 81 nem jött egyelőre ki, de lehet, hogy valaki rájön még.

b)

Ha az utazókat is meg a kupékat is meg kell különböztetni (mondjuk van az utazóknak nevük, a kupéknak meg számuk), akkor 3^5, ugyanis mindegyik utazó 3 helyre szállhat be.

Ha az utazók egyformák, csak a kupék számozottak (vagyis csak az számít, hogy az egyes kupékban hányan vannak), akkor így lehet gondolkodni:

Nevezzük "dolgok"-nak az utazókat, meg a kupékat elválasztó két falat. Összesen van 5+2=7 dolog. Rakjuk őket egymás mellé. Ebből a 7 dologból kell kiválasztani, hogy melyik legyen fal, a maradék pedig utazó. Azt (7 alatt a 2) féleképpen tehetjük meg.

(Ez valójában ismétléses kombináció.)

c)

A gumicukrok egyformák, a gyerekek viszont nem (van nevük), vagyis az számít, hogy az egyes gyerekek 2,3 vagy 4, stb. gumicukrot kapnak.

Eleve adjunk kettőt mindenkinek. Marad 8 cukor a 4 gyerekre.

Ugyanúgy kell meggondolni, mint az előző második részét:

Legyen 4 tálka egymás mellett, mindegyik gyereknek van egy tálkája. Ahány cukor belekerül, azt kapja meg a gyerek.

A tálkák közötti elválasztó falból van három. A "dolgok" legyenek a fal meg a 8 cukor, összesen 8+3=11 dolog. Abból kell kiválasztani, hogy melyik 3 legyen a fal. Ezt (11 alatt a 3) féleképpen lehet.

Ez is ismétléses kombináció.

Ugye érthető ez a falas dolog itt is meg a b)-nél is? Ahová a falak kerülnek, ott ami "dolog" az első faltól balra van, annyi cukor lesz az első tálkában, két fal közöttiek a középsőkben, az utolsó faltól jobbra lévők pedig az utolsó tálkában. Bármelyik helyen lehet 0 cukor is, még akár az is lehet, hogy az összes cukor egyetlen tálkába kerül.

2012. ápr. 25. 20:39
 3/6 anonim ***** válasza:

második az ismétlés nélküli variáció

V=5!/(5-3)!= 60

harmadik:

Ha mindenki kap legalább 2őt, akkor összesen 8at kapnak szétosztva.

Vagyis még 8at lehet köztük akárhogyan szétosztani.

Azt hogy kik kapják:

8 alatt a 4 el lehet kiszámolni:

8!/(4!*4!)= 70

2012. ápr. 25. 20:40
 4/6 anonim ***** válasza:
másodikat elrontottam, azthittem egy kupéba csak egy ember mehet bocsi:)
2012. ápr. 25. 20:41
 5/6 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm nektek! Igazán hálás vagyok érte, magamtól ezeket nem tudtam volna megoldani. Köszönöm mégegyszer!!!
2012. ápr. 25. 21:01
 6/6 bongolo ***** válasza:
Hunterrop, hogyan jött ki neked a (8 alatt a 4) a harmadiknál? Annyi féle módon lehet 4-et kiválasztani a 8-ból, de miért is választasz ki 4 gumicukrot? A gumicukrok között nincs különbség, mindegy, melyik 4-et választod ki, olyankor nem kellene kombináció. Vagy valami más miatt lesz (8 alatt 4)?
2012. ápr. 25. 22:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!